Fuengirolan kansalaiskeskustelu ylittivät odotukset

Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolassa järjestetty Suomen askeleet -kansalaiskeskustelujasarja kiinnosti rannikon ulkosuomalaisia niin paljon, että se veti salin täyteen. Paikalla Sofia-opistolla oli 14. maaliskuuta yli 30 keskustelijaa.

Fuengirolan tilaisuudessa pohdittiin rennossa kahvipöytätunnelmassa Suomen tulevaisuutta ja sitä, mikä tekee maassa elämisestä hyvän tuleville sukupolville.

Erityisesti keskustelua herätti kysymys siitä, miten suomalaisten hyvinvointia voisi edistää Aurinkorannikolla. Keskustelijat pohtivat muun muassa, mitä heillä on annettavanaan yhteisölle.

Läpi käytiin myös odotuksia espanjalaiselta yhteiskunnalta ja asioita, jotka toimivat niin hyvin, että niistä voisi ottaa mallia kotimaassa.

Keskustelemassa oli sekä rannikolla pysyvästi asuvia, talvehtijoita että pitkällä lomalla olijoita.

Hyvä kiertämään

Rannikolla toimivan Óle-lehden päätoimittaja Katia Westerdahl kannusti alustuspuheenvuorossaan ulkosuomalaisia tekemään suomalaisuudesta vientitavaraa näyttämällä maailmalle parhaat puolet kulttuuristamme.

− Laitetaan hyvä kiertämään ja yhdistetään voimamme sen sijaan, että vähättelisimme itseämme, kyräilisimme, olisimme kateellisia tai kilpailisimme toisiamme vastaan. Suomalaisilla on hyvä maine maailmalla ja meidät tunnetaan täällä rehellisinä. Keskitytään positiivisiin asioihin.

Puheensorina pöydissä kävi vilkkaana koko illan. Keskustelijat olivat erityisen tyytyväisiä ja kiitollisia Sofia-opistosta sekä muista suomalaisten rannikolle perustamista yhteisöistä, joissa voi harrastaa ja opiskella monipuolisesti sekä löytää uusia ystäviä.

Espanjastakin olisi opittavaa

Fuengirolaan kaivattiin vielä muun muassa suomalaista sosiaalityöntekijää ja ystävätoimintaa, joka edistäisi suomalaisten ja espanjalaisten tutustumista sekä sopeutumista toistensa kulttuureihin.

Fuengirolan kuntaa toivottiin palkkaamaan terveyskeskukseen tulkki ja kunnantalolle suomenkielinen virkailija. Osa kaipasi enemmän yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa vaikkapa pienoisparlamentin tai foorumin muodossa.

Monet haluaisivat viedä Espanjasta Suomeen sosiaalisuuden ja yhteisöllisyyden lisäksi hyvän sekä edullisen paikallisliikenteen, monipuolisen ja edullisen ruoan, toimivan terveydenhuollon sekä toiset huomioon ottavan katusivistyksen ja liikennekulttuurin, jossa jalankulkijoita kunnioitetaan ehdoitta.

Suomessa voitaisiin keskustelijoiden mukaan olla myös positiivisempia ja hymyillä enemmän sekä ottaa muut ihmiset paremmin huomioon olemalla ystävällisiä ja avuliaita.

Fuengirolassa kansalaiskeskustelujen ideoita pääsevät seuraavaksi työstämään lukiolaiset. Ideoita ja kansallisia tuloksia esitellään 11. marraskuuta Sofia-opistolla. Paikalla on myös toimittaja Rauli Virtanen.

Teksti ja kuva: Sonja Riihikangas

100 askelta Suomen tulevaisuuteen -hankkeen ulkosuomalaiskeskusteluiden järjestämiseen on saatu rahoitusta Alfred Kordelinin säätiöltä.