Mediakoulutushanke Palestiinassa saatiin päätökseen

Länsirannan Ramallahissa järjestettiin marraskuun lopussa viides mediakoulutus. Sen myötä kaksivuotinen Kansanvalistusseuran mediakoulutushanke Palestiinassa päättyi.

Yhdessä palestiinalaisen Birzeitin yliopiston Media Development Centerin (MDC) kanssa toteutetussa hankkeessa lisättiin osallistujien medialukutaitoa ja käytännön osaamista.

Kahden vuoden aikana kaikkiaan 13 suomalaista järjesti työpajoja palestiinalaisille. Aiheina olivat muun muassa sosiaalinen media ja journalismi. Koulutuksia pidettiin kolmessa yliopistossa Länsirannalla, ja niihin osallistui noin 270 opiskelijaa ja alalla työskentelevää.

"Tämä projekti on ollut malliesimerkki toimivasta kansainvälisestä yhteistyöstä", sanoi MDC:n johtaja Nibal Thawabteh projektin päätösjuhlassa.

"Ja tämä on vasta alku yhteistyölle", painotti KVS:n toimitusjohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski.

Hän muistutti, ettei tarve mediakriittisyydelle ole loppunut.

Konfliktin koko totuus

Yksi hankkeen vaikuttavimmista tuloksista on verkossa englanniksi ja arabiaksi julkaistu Media Guide eli kaikille avoin mediaopas, jonka avulla jokainen digitaalisen ajan kansalainen voi suunnistaa tietovirran keskellä.

Tieto, ymmärrys ja ideat ovat projektin aikana vaihtuneet tiuhaan. Palestiinalaisen yhteiskunnan monimuotoisuus on avautunut erityisesti suomalaisille vapaaehtoisille mediakouluttajille, jotka ovat julkaisseet kahden vuoden aikana lähes 30 artikkelia Suomen mediassa. Heidän kauttaan myös suomalaisen mediakentän Palestiina-kuva on laajentunut. Lisää juttuja on luvassa.

Viimeiseltä mediakurssilta valmistuneet hurraavat todistuksineen Jeninin yliopistolla dekaani Mohammad Dhawabsheshin (edessä) ja suomalaisten mediakouluttajien kanssa.

"Vietettyäni aikaa alueella olen huomannut, etteivät aiheet, joista olin tullessani kiinnostunut, olleet konfliktin koko totuus, vaan tilanteen pintaraapaisuja", kertoo kuvajournalisti Anna Tervahartiala.

Hänen mukaansa jokainen juttukeikka on avannut oven seuraavaan. ”Kirjoitettavaa ja kuvattavaa riittäisi vuosiksi."

"Olen oppinut paljon sitä, kuinka kansainvälinen politiikka käytännössä toimii ja näkyy paikallisesti. Kuinka esimerkiksi lainsäädäntö vaikuttaa väkivallan kierteen kehittymiseen", sanoo syksynä oikeustieteen opinnot aloittanut toimittaja ja mediakouluttaja Tuuli Oikarinen.

Pääkuvassa gazalainen Walid Aqeel tutkii Media Guidea.

Kuvat: Petri Kangas

Lisätietoa:

Hankepäällikkö: Pirkko Ruuskanen-Parrukoski
Hankkeen koordinaattori: Karoliina Knuuti

etunimi.sukunimi(a)kvs.fi

Hankkeen kuulumisia voit seurata myös KVS:n Facebookissa ja Twitterissa #kvspalestine!