Vieraaseen tutustumista, aggressiivisempaa verkkomoderointia ja tiukempaa arvojohtajuutta - tässä panelistien keinot vihapuheen kitkemiseen

KVS järjesti VihaRakkausSivistys - kohti rakentavaa keskustelukulttuuria -paneelin SuomiAreenan avajaispäivänä Porissa.

Keskustelijoina ovat bloggari Vesa Linja-aho, sarjakuvataiteilija Warda Ahmed, europarlamentaarikko ja KVS:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen, köyhyyttä tutkiva Maria Ohisalo sekä Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen. Tilaisuuden juonsi toimittaja Marian Abdulkarim.

Laaja-alaisen keskustelun teemoiksi nousivat median ja poliitikkojen vastuu vihapuheen kitkemisessä. Pohdittiin myös sitä, kuka saa ja voi puhua rasismista. Medialta kaivattiin aggressiivisempaa verkkomoderointia ja poliitikoilta tiukempaa arvojohtajuutta vihapuheen sietämisessä.

−Kravatti kaulassa päästetty huoliteltu vihapuhe on vielä vaarallisempaa. Poliitikot eivät tietenkään ota vastuuta siitä polttopullosta, joka saattaa heidän sanojensa ansiosta lentää, Vesa Linja-Aho totesi.

Vihapuheen alkulähdettä etsittiin monesta paikasta.

− Vihapuheen taustalla on aina jonkinlainen osattomuus. Tunne siitä, että en kuulu yhteiskuntaan tai sen majoriteettiin. Ihmisellä on tarve tulla nähdyksi ja huomioiduksi tavalla tai toisella, totesi Jaana Nuottanen.

− Me tulemme vahingossa värisokeiksi. Meidän ongelmamme ei ole siinä, että meillä on liikaa maahanmuuttajia, vaan siinä, että meillä on liian vähän maahanmuuttajia, Sirpa Pietikäinen ammensi.

Vihapuhe-ilmiön syntymättömyyteen pitäisi panelistien mukaan vaikuttaa jo varhaislapsuudessa.

− Nykyään lasten todellisuus on toisenlainen kuin meillä kahdeksankymmenluvulla kasvaneilla. Me voidaan mahdollistaa lapsille erilaisia kohtaamisia. Mitä vähemmän ihmisellä on kokemusta jostain asiasta, sitä vähemmän heillä on empatiaa sitä asiaa kohtaan. Aikuisten taas pitäisi jo ymmärtää omat etuoikeutensa ja kyseenalaistaa se oma todellisuus, Maria Ohisalo sanoi.

Videotallenne paneelista.

Maryan Abdulkarimin haastattelu Soulissa.

Lisätiedot: projektisuunnittelija Anne Tastula, 040 152 3830, anne.tastula@kvs.fi