Sivistystä pohdittiin Sanomatalolla

Kansanvalistusseuran Suuressa sivistyskeskustelussa 26. syyskuuta haettiin 2020-luvun merkitystä sivistykselle. Keskustelua seurasi noin 150 osallistujaa.

Piispa Irja Askolan mukaan sivistys muun muassa avaa horisontteja historiaan ja nykyhetken tulkitsemiseen sekä eri uskontojen ymmärtämiseen.

– Se auttaa kiinnostumaan myös siitä, mikä on totta muille. Sivistyksen sisko on myötätunto eli niin sanottu sydämen sivistys, joka antaa yhteiskunnassa tilaa väsyneille, uupuneille, köyhille ja vammaisille.

Kansanvalistusseura kutsui 140-vuotisjuhlaansa panelisteja keskustelemaan Suomen koulutusviennin tulevaisuudesta, digitaalisesta oppimisesta ja medialukutaidosta osana Suomen sivistyskertomusta.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäiselle sivistys on jotain, jota ei lopulta koskaan tavoita.

– Mitä sivistyneempi ihminen on, sitä tietoisempi hän on omista rajoistaan.

Helsingin suomenkielisen työväenopiston rehtori Taina Saarinen sanoi, että ihminen on aina oppinut opettamisesta riippumatta.

– Aiemmin saatettiin ajatella, että pänttäämisen täytyy olla tuskallista, jotta oppii. Nykyään oppiminen halutaan viedä luonnollisiin ympäristöihin, pois perinteisestä luokkahuoneesta, totesi Turun yliopiston kasvatustieteen professori Heikki Silvennoinen.

Oppiminen luonnollista

Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen esimies Jaakko Lyytisen johdolla seitsemässä paneelikeskustelussa otettiin kantaa myös median toimintatapoihin ja tiedon merkitykseen sekä tulevaisuuden taitoihin.

Vastaava päätoimittaja Kaius Niemi Helsingin Sanomista kertoi, että verkkolehden luetuimmat jutut ovat pitkiä analyysejä.

– Toisin kuin helposti luullaan, nuoriso ei ole kevyen sisällön perään. He lukevat ahkerasti esimerkiksi Kuukausiliitettä.

Tilaisuudessa julkistettiin 140-vuotiaan Kansanvalistusseuran historiikki Valoa kansalle.140 vuotta suomalaista sivistystä. Sen on kirjoittanut filosofi, tietokirjailija Eero Ojanen.

Kuvat: Trond H. Trosdahl