SuomiAreena: Tulevaisuus rakentuu vuoropuhelussa

Suomen tulevaisuus vaatii kansalaisten ja päättäjien tiivistä, rakentavaa vuoropuhelua. Päättäjät ja kansalaiset hakivat yhteistä suuntaa SuomiAreenassa.

– On pöyristyttävää, että Suomessa uhrataan juomavedet vessan huuhteluun. Kehitetään teknologinen ratkaisu, jolla kotitaloudet voisivat hyödyntää oman sadevetensä vessan huuhteluun, lapualainen Pirita Nurmi toteaa SuomiAreenan paneelissa.

Hetki vain, ja joukko poliitikkoja ja järjestövaikuttajia on ryhmittynyt BEPOP-keskuksen lavalle hänen taakseen. Näin he ilmaisevat kannattavansa ideaa.

Keväällä Kansanvalistusseuran ”100 askelta Suomen tulevaisuuteen” -hankkeen kansalaiskeskusteluissa pohdittiin visaista kysymystä: mitä on tehtävä, jotta suomalaiset voivat sadankin vuoden kuluttua elää hyvää elämää toisiaan kunnioittaen ja ymmärtäen?

Tulevaisuutta luotaavia keskusteluja käytiin 27 paikkakunnalla ja verkossa. SuomiAreenassa osallistujat esittelevät ideoitaan. Samalla selviää, miten päättäjät ovat valmiita niitä edistämään.

Ympäristöasioihin vihkiytynyt europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) tukee Nurmea. On aika hylätä luonnonvaroja haaskaava toimintamalli.

– Suomalaista osaamista on. Nyt vain Lapualle hanke pystyyn ja rahoitusta hakemaan, ja koekunta pystyyn, hän kannustaa ja lupaa viedä idean meppikollegalleen Anneli Jäätteenmäelle (kesk.).

Yhteisöllisyys vaatii matalia kynnyksiä

Ympäristökysymysten ohella kansalaiskeskusteluissa nousivat esiin koulutus, kasvatus ja sen tuki, työ, demokratia ja yhteisöllisyys. Kaikkiin löydettiin ratkaisuja.
Jotkin ideoista, kuten kriittinen medialukutaito, ovat tulevaisuusvaliokunnan agendalla. Toiset, kuten harrastustakuu, vaativat rahaa.

Sitten on niitä, joissa päästään eteenpäin innostuksella ja sitoutumisella. Jyväskyläläisellä Agneetta Moisiolla on tuomisinaan ratkaisu aikamme isoon ongelmaan, yksinäisyyteen.

– Järjestetään kaikenikäisten yhteisiä kimppakävelyitä. Siihen voisi olla sähköinen älypuhelimen appi tai viikoittainen aikataulu, jonka voisi printata asuinalueen ilmoitustaululle.
Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) muistuttaa, että yksinäisyys tappaa Suomessa enemmän kuin sydän- ja verisuonitaudit. Yksikin ihminen voi kuitenkin saada aikaan muutoksen.

Esimerkistä käy outokumpulainen kotihoidon työntekijä jäi kerran viikkokäynnillään vartiksi laulamaan vanhan miehen kanssa lapsuudesta tuttuja lauluja. Seuraavalla viikolla laulajia oli muutama, sitten jo porukka, josta muodostettiin kuoro.

Parhaat ideat tulevat kansalaisilta

Päättäjät rohkaisevat kansalaisia viemään ideoitaan rohkeasti eteenpäin: omille kunnanvaltuutetuille, kansanedustajille, mepeille.

– Kaikki parhaat ideat ja hankkeet ovat lähteneet liikkeelle yksittäisten ihmisten ideoista. Etsikää lähin tai itsellenne läheinen kansalaisjärjestö ja kaupatkaa sille ideanne, Sirpa Pietikäinen muistuttaa.

"100 askelta Suomen tulevaisuuteen" -kansalaiskeskusteluiden tulokset on koottu raporttiin, joka luovutettiin valtiosihteeri Paula Lehtomäelle Porissa maanantaina. Valtiosihteeri kiittelee Itsenäisyyden juhlavuoden viralliseen ohjelmaan kuuluvaa hanketta tulevaisuusorientaatiosta ja ratkaisukeskeisyydestä.

– Hankkeessa arvokasta on ajatus, että ”me teemme”. Asiat eivät aina ole muiden ratkaistavia vaan sellaisia, joihin voimme itse vaikuttaa. Maa on syntynyt mahdottomista asioista yhdessä tekemällä.

Seuraavaksi askeleet suunnataan nuorten suuntaan. Kansanvalistusseura on haastanut yhdessä Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton kanssa nuorisovaltuustot mukaan toteuttamaan omaa hankettaan.

– Nuoret ovat tulevaisuuden vähemmistö, siksi heidän on oltava niissä pöydissä, joissa tehdään päätöksiä, Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtaja Kimi Uosukainen perustelee.

Kuvat: Karoliina Knuuti
Teksti: Terhi Kouvo

Osallistu verkossa

Suomen askeleet – paneelin -keskustelijat

• europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok).
  • kansanedustaja Sari Tanus (kd.)
  • kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.)
  • puheenjohtaja Riina Lumme, SYL
  • puheenjohtaja Anni Koivisto, Suomen opiskelijakuntien liitto (SAMOK)
  • puheenjohtaja Kimi Uosukainen, Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto (Nuva)
  • entinen maakuntajohtaja, tietokirjailija Pertti Rajala