Presidentti Tarja Halonen palkittiin 22. marraskuuta tunnustuksena työstään kansalaisyhteiskunnan, ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta.

Halonen tunnetaan aktiivisena aikuisopiskelijana kuvataiteiden ja tanssin alalla. Luottamustoimien ohella hän on osallistunut aikuisopiskelijana Viittakiven opiston kuvataideleireille, Helsingin työväenopiston kuvataidekursseille ja Kalliolan kansalaisopiston itämaisen tanssin kursseille.

Vapaa sivistystyö on tullut presidentti Haloselle tutuksi monin tavoin. Hän oli muun muassa Suomen Setlementtiliiton liittohallituksen puheenjohtajana 1980–90-luvuilla ja on nykyään liiton kunniapuheenjohtaja. Lisäksi Halonen on ollut Suomen Kansanopistoyhdistyksen hallituksen jäsen vuosina 1994–1996.

Palkintona luovutettiin kuvanveistäjä Tarja Malisen veistos TYTTÖ. Halonen on Tyttöjen Talon pysyvä suojelija ja tunnettu tekemästään työstä ihmisoikeuksien puolesta. Malisen keraamisten lapsiveistosten teosten perusajatuksena on YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus.

Kansanvalistusseuran palkinto on perustettu vuonna 1974, kun seuran perustamisesta tuli kuluneeksi 100 vuotta. Palkinto annetaan vuosittain tunnustuksena aikuiskasvatuksen ja vapaan sivistystyön, tieteen, taiteen, julkisen sanan ja kulttuuripolitiikan piirissä tehdystä työstä. Palkinto on suomalaista nykytaidetta.

Vuonna 2013 palkittiin dosentti Matti Rimpelä.