Työpaja: Maahanmuuttajat vapaan sivistystyön opintoihin

Maahanmuuttajat ovat kasvava ryhmä myös vapaan sivistystyön oppilaitoksissa. Parhaimmillaan vapaan sivistystyön opintoihin osallistuminen auttaa kotoutumisessa ja ehkäisee syrjäytymistä. Miten tavoittaa eri maahanmuuttajaryhmät opintojen piiriin? Kuinka opinnoissa huomioidaan eritaustaiset maahanmuuttajat, kuten pakolaiset, turvapaikanhakijat tai erityisesti syrjäytymisvaarassa olevat? Miten pitää tavoitetut maahanmuuttajat mukana opinpolulla?

Tule vaihtamaan kokemuksia, hakemaan ideoita ja pohtimaan yhteistyömahdollisuuksia maahanmuuttajien kanssa työskentelevien vapaan sivistystyön toimijoiden kanssa. Kansanvalistusseura järjestää osana Euroopan komission rahoittamaa ImplOED-hanketta työpajan, jossa ideoidaan ratkaisuja yhteisiin maahanmuuttajien aikuiskoulutusta koskeviin haasteisiin.

Työpajaan ovat tervetulleita maahanmuuttajakoulutuksen suunnittelijat ja toteuttajat. Työpajassa kootaan myös yhteiset viestit päättäjille. Nämä viestit esitellään päättäjille maaliskuussa järjestettävässä erillisessä tilaisuudessa.

Aika: Tiistai 28.2. klo 9-12
Paikka: Helsingin aikuisopisto, Töölöntullinkatu 8, luokka 101

8.45 Aamukahvi
9.00 Alustukset

• Opetusviranomaisen näkökulma: maahanmuuttajien koulutustarpeet, Leena Nissilä / Opetushallitus
  • Case-esimerkit:
    I: Maahanmuuttajien tavoittaminen opintoihin / Ilmaisutaitoja kotiäideille (Sini Lundgrén, Salon kansalaisopisto)
    II: Verkostot maahanmuuttajakoulutuksen järjestämisessä / OSSI – Osaaminen esiin -hanke (Evelina Liski, Lahden kansanopisto, Evar Taal, opiskelija)

10.00 Keskustelut

• Maahanmuuttajien tavoittaminen opintoihin – tavoiteltavat ryhmät ja keinot
  • Maahanmuuttajien opinpolun jatkuminen – miten pitää opinnoissa mukana
  • Yhteistyö ja verkostoituminen – tarpeet ja ideat

11.30 Keskustelujen yhteenveto ja purku

12.00 Tilaisuus päättyy

Ohjelma löytyy myös PDF-versiona.

Ilmoittautuminen: ilmoittaudu linkistä .

Lisätiedot: EAEA-tiedottaja Helka Repo, helka.repo(a)kvs.fi / p. 040 511 2475.

Työpaja on osa Euroopan aikuiskoulutusjärjestö EAEA:n aikuiskoulutuksen juhlavuosikampanjaa.