Uusi Aikuiskasvatus esittelee itseohjautuvan oppijan

Aikuiskasvatuksen uusi numero kuvaa itseohjautuvaa oppijaa ja työntekijää nyky-yhteiskunnassa.

Antti Saaren artikkeli tarkastelee elinikäistä oppimista hallintavallan ja psykoanalyysin näkökulmista.
Elinikäisen oppijan hallinta rohkaisee ihmistä kantamaan vastuuta omasta oppimisestaan.

– Yksilön elämänkaari ei enää koostu selkeistä vaiheista, joissa koulutuksella ja oppimisella on oma paikkansa. Sen sijaan elämänkaari on pirstaloitunut koulutuksen, työn ja työttömyyden toisiaan ennakoimattomasti seuraaviin osiin. Elinikäisen oppimisen ideologia luo mielikuvia jatkuvasta uudelleenkouluttautumisen tarpeesta, Saari kirjoittaa.

Myös työntekijältä vaaditaan jatkuvaa itsensä johtamista ja muokkaamista. Tuija Koivunen ja Tiina Saari ovat tutkineet, millaisena subjektina työntekijä näyttäytyy työelämäoppaissa.

Artikkeli piirtää esiin kuvan uudesta työntekijäsubjektista, jolta edellytetään jatkuvaa omien taitojen päivittämistä. Samalla vastuu työelämään sopeutumisesta siirtyy työntekijälle.

– Tällöin työelämältä laajalti sekä erityisesti yksittäisiltä työpaikoilta ja työyhteisöiltä ei edellytetä työelämän laadun kehittämistä, Koivunen ja Saari kirjoittavat.

Lehden muissa artikkeleissa tarkastellaan tutkijanaisten asemaa yliopistossa sekä opiskelijoiden sosiaalisen jännittämisen kokemuksia.

Aikuiskoulutuksen asiantuntijat arvioivat puheenvuorossaan kasvatustieteen ja opettajakoulutuksen rakenteelliseksi kehittämiseksi esitettyjä suosituksia.

Aikuiskasvatuksen voit ostaa KVS-kaupasta tai tilata kotiisi Kulttikiskasta.