Skip to Content
Ajankohtaista

Aikuiskasvatus-tiedelehti: Perheet loukkaavat ja tukevat toisiaan verkossa

Julkaistu:

”Jotenkin teidän nuorten pitää kyllä jatkuvasti apua saada ja omaa aikaa. Kuulkaas nyt, hoitakaa itse omat lapsenne…”

”Älä höyryy turhasta!”

”Pienet on sulla huolet. Auttaa ne vaan yrittää.”

Kiusaamista ja ilkeilyä eivät harrasta verkossa vain nuoret. Suora ilkeily on tavanomaista isovanhempien ja lastenlasten suhdetta käsittelevissä verkkokeskusteluissa. Asia käy ilmi analyysista, jonka dosentti Ilse Eriksson teki Suomi24-keskustelupalstan puheenvuoroille. Tulokset kerrotaan Aikuiskasvatus-tiedelehden tuoreessa numerossa.

Perhesuhteita koskevissa keskusteluissa korostuvat sukupolvien väliset ristiriidat: ongelmia on tiedossa, kun isovanhempi esimerkiksi kieltäytyy lastenlasten hoidosta. Eroperheiden lasten ja isovanhempien tai ja anopin ja miniän välisistä suhteista keskusteltiin paljon.

Tutkija sanoo, että avoin ilkeily ja näennäisen kohtelias piilo-ilkeily kyseenalaistavat anonyymina esiintymisen oikeuden.

– Mitä yleisempää ilkeily on, sitä helpommin voi ajatella sen leviävän yhteiskunnassa eri elämänalueille. Siksi on tärkeää erotella käsitteellisesti toisistaan ilkeily, pahantahtoinen ilkeily ja leikkisä kiusoittelu, joka on tavoitteellisesti hyväntahtoista ja toista ihmistä rakentavaa, Eriksson listaa.

Ilkeilyn vastapainoksi tutkija löysi keskusteluista erilaisia tuen muotoja.

Hän sanoo, että aikuiskasvattajien tehtävä on vastustaa ilkeilyä. Analyysin tuloksia voisikin Erikssonin mielestä käyttää netti-etiketin opettamiseen aikuisille.

Nettikeskusteluja tutkineen Ilse Erikssonin mukaan
• avoin ilkeily keskustelupalstalla on vastapuolta tarkoituksellisesti loukkaavaa, pahansuopaista ja harkittua. Se kohdistuu ongelmatilanteeseen tai keskustelunaloittajaan.
• piilo-ilkeily verhotaan näennäiseen kohteliaisuuteen. Sen keinoja ovat liioittelu, vähättely ja epäsuoruus. Piiloilkeilijä voi esimerkiksi kiistää keskustelijan kuvaamat ongelmat tai pitää niitä perusteettomina.
• tuki keskustelupalstalla voi olla neuvojen antamista, myötätunnon ilmaisemista tai toisten keskustelijoiden puolustamista toisia vastaan.

Lisätiedot:
dosentti Ilse Eriksson, ilse.eriksson@helsinki.fi
toimituspäällikkö Annu Hattunen, 040 759 4532, annu.hattunen@kvs.fi

Aikuiskasvatus-tiedelehteä kustantavat Kansanvalistusseura ja Aikuiskasvatuksen tutkimusseura ATS.

Jaa artikkeli
Back to top