Aikuiskasvatus-tiedelehti: Työn ja työttömyyden vuorottelu pian monen arkea
Julkaistu:Tulevaisuuden työmarkkinoilla palkka maksetaan yhä useammin suoritteista eikä nykyiseen tapaan ajan perusteella. Aiheesta kirjoittaa työelämätutkija Tuija Koivunen uudessa Aikuiskasvatus-tiedelehdessä 4/2016.
– On ennustettu, että vuoteen 2050 mennessä suuret organisaatiot ovat kadonneet ja niiden tilalle on tullut erilaisia projektien muodostamia verkostoja. Useimmilla ei ole silloin enää vakinaisia työsuhteita eikä täsmällisesti määriteltyjä työaikoja tai työnantajan tarjoamia tiloja.
Kun ammatteja, työtehtäviä ja työpaikkoja katoaa kiihtyvällä tahdilla, syntyy tilalle uusia tehtäviä, joissa tekijät voivat aiempaa paremmin toteuttaa itseään ja järjestää tekemisensä entistä joustavammin mielensä mukaan.
– Toinen puoli muutoksesta on lisääntyvä työn ja työttömyyden vuorottelu. Yritykset edellyttävät työntekijöiltä enemmän joustavuutta myös työsuhteissa, huomauttaa kasvatustieteen professori Heikki Silvennoinen lehden pääkirjoituksessa.
Epävarmuus luo uusia työn tapoja
Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan Suomessa on noin 350 000 työtöntä. Viime vuonna työttömien määrä kasvoi suuremmaksi kuin koskaan sitten 1990-luvun lama-ajan. Työttömät työnhakijat eivät silti ole koko kuva työttömyydestä. Suomessa alkoi viime vuonna lisäksi noin 700 000 eri mittaista työttömyysjaksoa.
Vaikka osa työttömyysjaksoista kestää vain lyhyen aikaa, tilastollisesti tarkasteltuna työttömäksi joutuminen koskettaa vuosittain suurta joukkoa. Tämän lisäksi eri syistä työnhausta luopuneita niin sanottuja piilotyöttömiä on Suomessa liki 160 000.
Korkean työttömyyden aikoina yleisesti koettu epävarmuus lisääntyy myös työnsä säilyttäneiden joukossa. Johtaako tämä helposti tilanteeseen, jossa pätkää tekevän on käytettävä yhä enemmän aikaa sellaisen työn tekemiseen, jonka tavoitteena on työn saaminen tai säilyttäminen? pohtii Koivunen.
Tutkija mainitsee esimerkkinä ammattimaisen harrastustoiminnan: epävarmoilla työmarkkinoilla toinen ammatti, joka ei ole erityisen altis taloussuhdanteille tai muille epävarmuuksille, tuo turvaa ja tunteen jatkuvuudesta.
– Se tarjoaa jotain enemmän kuin mahdollisuuden jäädä työttömäksi sijaisuuden päätyttyä. Se on heikko lupaus paikasta työmarkkinoilla.
Aikuiskasvatus-tiedelehdessä kohtaavat kasvatus- ja yhteiskuntatieteilijät, nuoriso- ja työelämätutkijat sekä politiikan ja käytäntöjen tutkijat. Aikuiskasvatusta julkaisevat Kansanvalistusseura ja Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura ATS ry. Lehden voit ostaa KVS-kaupasta tai tilata Kulttikiskasta.
Lisätietoja: toimituspäällikkö Annu Griñan, 040 759 4532.