Skip to Content
Ajankohtaista

Aikuiskasvatus: Yliopistojen rahoitusmalli ajaa tutkijat artikkelitehtailuun

Julkaistu:

Yliopistojen uusi rahoitusmalli ohjaa tieteentekijöitä yhä voimakkaammin tekemään tutkimusta, jolla on hyötyarvoa. Näin osoittavat aikuiskasvatustieteen tutkijat Kristiina Hannukainen ja Kristiina Brunila tuoreessa Aikuiskasvatus-tiedelehdessä.

– Tohtoriopiskelijoiden on oltava tuottavia ja tehokkaita, toisin sanoen julkaistava mahdollisimman paljon ja joskus jopa laadun kustannuksella, väitöskirjaa valmisteleva Hannukainen sanoo. 

Yliopisto saa rahaa tutkimusjulkaisuista

Vuoden alussa uudistetussa yliopistojen rahoitusmallissa rahaa saa sekä kansallisista että kansainvälisistä vertaisarvioiduista julkaisuista, jotka on noteerattu Julkaisufoorumissa. Se on tiedeyhteisön toteuttama, tutkimuksen laadunarviointia tukeva julkaisukanavien tasoluokitus.

– Tuottavuuspaineissa yhä useampi tohtoriopiskelija valitsee artikkeliväitöskirjan. Se on yliopistolle tuottavampi kuin perinteinen monografia ja kasvattaa nopeimmin tutkijan tuottavuus-indeksejä, itsekin artikkeleista väitöskirjaansa kokoava Hannukainen havainnollistaa. 

Hänen kirjoittajaparinsa ja väitöstyön ohjaaja Kristiina Brunila on kasvatuksen ja koulutuksen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden tenure track -professori Helsingin yliopistossa. 

Millä ehdoilla tutkimusta tuotetaan?

Kaksikko herättelee artikkelillaan keskustelua tutkijakoulutettavan asemasta ja tiedon tuottamisesta yhteiskunnassa: Millainen tieto ja tutkijuus tulevat kuulluiksi? Millaisin ehdoin ja seurauksin tietoa tuotetaan?

Tulevaisuuden kannalta kysymykset ovat kriittisiä. 

– Tutkimuksen monimuotoisuus ja moniäänisyys tulisi taata, sillä kaikki tieteenalat eivät taivu nykyiseen rahoitusjärjestelmään. Jo nyt kasvatustieteissä on nähtävissä huolestuttavaa näkökulmien kapeutumista, kirjoittajat toteavat.

Kristiina Hannukainen ja Kristiina Brunila: ”Jokainen verissä päin sitä omaa edistää – Tutkijakoulutus, tieto ja tutkijuus tietokapitalismissa”. Aikuiskasvatus 2/2017. Tiedelehdessä puhutaan myös sivistyksestä ja työstä, avoimesta tieteestä, vertaispalautteesta ja opinnäytetyön ohjauksesta. 

Aikuiskasvatus-tiedelehden

 Lisätiedot 

Jaa artikkeli
Back to top