Mediakasvatuksen yliopistonlehtori Mari Maasilta uskoo, että kriittisen medialukutaidon kehittäminen on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää.
Mari Maasilta on yksi tulevan Mediasiltoja rakentamassa -tapahtumamme puhujista.
Tapahtumassa herätellään keskustelua erityisesti ylisukupolvisen ja kulttuurisensitiivisen mediakasvatuksen tarpeista ja mahdollisuuksista.
Kysyimme Maasillalta kolme kinkkistä kysymystä medialukutaidosta ja mediakasvatuksesta.
Kuka olet ja mikä on näkökulmasi mediakasvatukseen?
Olen Lapin yliopiston mediakasvatuksen yliopistonlehtori. Keskeinen opetus- ja tutkimusalueeni on kriittinen mediakasvatus, jossa viime aikoina olen ollut kehittämässä erityisesti faktantarkistuksen opetusta.
Olen kiinnostunut Mediasiltoja-hankkeesta, koska olen tutkinut vähemmistöjen median käyttöä ja representaatioita mediassa.
Olen myös parhaillaan mukana työryhmässä, jossa haemme rahoitusta ikäihmisten median käyttöön liittyvään tutkimukseen ja mediakasvatuksen kehittämiseen. Tässä hankkeessa oma osuuteni keskittyisi ikääntyneiden maahanmuuttajien mediankäyttöön.
Mediasiltoja-hankkeessa nämä molemmat näkökulmat otetaan huomioon ja pyritään tuomaan käytäntöön.
Mitä haluaisit nähdä lisää medialukutaitokeskustelussa?
Kuten edellisestä vastauksesta näkyy, kiinnostukseni kohdistuu vähemmistöjen ja erityisryhmien mediakasvatukseen. Toisaalta olen sitä mieltä, että kehittämistarpeet ovat samoja kaikissa väestöryhmissä, mutta ehkä menetelmiä on syytä kehittää kunkin ryhmän tarpeita silmällä pitäen.
Nykyiseen maailmantilanteeseen eli pandemioiden leviämiseen ja Venäjän ja Ukrainan väliseen sotaan liittyen pidän kriittisen medialukutaidon kehittämistä entistä tärkeämpänä.
Valitettavasti tällaiset haasteet eivät tule poistumaan tulevaisuudessakaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että faktantarkistusta pitää ryhtyä ajattelemaan kansalaistaitona. Uusia kehittämisalueita ovat myös informaatiovaikuttamisen ja kyberuhkien tunnistamiseen liittyvät taidot.
Miksi mediakasvatukseen tarvitaan ylisukupolvista ja kulttuurisensitiivistä työotetta?
Tämä onkin aihe, jota aion esityksessäni Sivistyskulmassa pohtia. Mielestäni meidän pitää olla kiinnostuneita toistemme näkökulmista ja oppia toisiltamme, siihen ylisukupolvinen ja kulttuurisensitiivinen työote tarjoaa hyvän mahdollisuuden.
Keskustelu aiheesta jatkuu Kvs-säätiön Sivistyskulmassa 26.4.2022 klo 15.
Katso Mediasiltoja rakentamassa -tapahtuman tarkemmat tiedot ja tule mukaan!