Skip to Content
Ajankohtaista

Souli: Koulutuksen digiloikkaan harkiten

Julkaistu:

Hallitus kannustaa koulusta digiloikkaan. Alueellisen kehityksen valossa verkko-opetus ei ole vaihtoehto vaan välttämättömyys, johon ei silti pidä sännätä suin päin, sanovat oppimisen asiantuntijat.

Valtaosa Suomen väestöstä, yli kolme miljoonaa ihmistä, asuu Helsingistä katsoen 90 minuutin ajoaikavyöhykkeen sisällä.

− Asutuksen keskittyminen on koulutusjärjestelmän isoin muutostekijä, sanoo aluetutkija Timo Aro oppimisen medialle Soulille.

Miten käy koulutuksen tasa-arvon aluekehityksessä?

Esimerkiksi omaehtoisen oppimisen mahdollisuuksia tarjoavalla vapaalla sivistystyöllä on nykyisellään lähiopetusta kaikissa Suomen 317 kunnassa, ja sen oppilaitokset tavoittavat miljoona ihmistä vuosittain.

Maahanmuuttajanuorten vanhemmat pidettävä mukana

Oppimisympäristön digitalisoiminen turvaa koulutuksen tasa-arvoa, mutta siinäkin on sudenkuoppansa. Yksi haavoittuvainen ryhmä ovat maahanmuuttajanuorten vanhemmat.

− Jotkut heistä ovat käyneet koulua vain muutamia vuosia. On haasteellista toimia vanhempana koulujärjestelmässä, jossa on paljon kirjallista ja sähköistä viestintää, sanoo yliaktuaari Liisa Larja Tilastokeskuksesta tuoreen, maahanmuuttajanuorten kouluttautumista koskevan selvityksen pohjalta.

Vertaisryhmä pitää luoda itse

Verkko-opiskelu myös vaatii opiskelijalta enemmän kuin lähiopetuksessa, muistuttaa Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston pedagogi Saara Repo: opiskelijan on itsensä luotava vertaisryhmänsä.

−Joustavan ja itsenäisen opiskelun kääntöpuoli on yksinäisyys, hän kirjoittaa opiskelutaitoja käsittelevässä Ohjaamo-blogissaan.

Taustoita tietosi Soulin jutuilla:

Souli on maksuton verkkomedia sille, jota kiinnostaa oppiminen työnä tai harrastuksena. Seuraa mediaa

Lisätiedot: päätoimittaja Tapio Kujala, tapio.kujala@kvs.fi, 0400 436 690

Jaa artikkeli
Back to top