Skip to Content
Ajankohtaista

Souli: Robotit tulevat oppimiseen

Julkaistu:

Koodauksesta puhutaan uutena kansalaistaitona, mutta vielä tärkeämpää on koodata oma luovuutensa digitaaliseen muotoon, väittää robotisaation asiantuntija Cristina Andersson oppimisen median Soulin haastattelussa.

Helsinkiläisen konsultin visioissa älykkäät koneet ottavat paikkansa yhteiskunnassa, jotta ihminen voi keskittyä siihen, mihin kone ei kykene: ajatteluun ja kehittämiseen. Näin käy luokkahuoneissakin.

− Saamme nykyistä inhimillisempää oppimista, kun ihmiset voivat edetä omassa tahdissaan ja löytää omia vahvuuksiaan robotin avulla, Andersson sanoo.

Taannoin paljastui, kuinka yhdysvaltalaisia teknologian opiskelijoita ohjannut Jill Watson olikin kurssista vastanneen professorin Ashok Goelin kouluttama robotti. Osaamisensa se oli kerryttänyt aiemmilta kursseilta kerätyistä 40 000 kysymys–vastaus-parista.

Missä ihmistieteiden näkökulma

Hallitus ohjaa koulutusta digiloikkaan, ja  rinnalla etenee robotisaatio. Cristina Andersson toivoo digitaalisaatioon nykyistä vahvempaa ihmistieteiden näkökulmaa.

Sen sijaan että rakennetaan kone ja annetaan sille töitä, joista se suoriutuu, pitää lähteä liikkeelle ongelmasta, jonka robotti voi ratkaista.

− Kyllä meillä riittää insinöörejä ja teknologiaa. Juuri nyt pitäisi erityisesti panostaa ihmistieteisiin ja taiteisiin – kaikkeen, mikä edistää luovuutta.

Robotin etiikka askarruttaa

Entä jos robottiopettaja paljastuukin kiusanhengeksi eikä apulaiseksi? Eettiset kysymykset askarruttavat.

− Kun seuraa uutisia terrorismin tuhoista ja vanhusten kohtelusta, ihmisen etiikka ei vakuuta. Mieleen tulee, pitääkö robotilla olla tosiaan ihmisen etiikka vai sellainen etiikka, että ne eivät saa vahingoittaa ketään, robotisaation asiantuntija Cristina Andersson pohtii.

Hän muistuttaa, että robotti tekee vain sen, minkä ihminen siihen ohjelmoi. Sillä on koodaajansa moraali.

− Robotin valinnat ovat ihmisen valintoja, eikä robotisaatio vie pois ihmisen vastuuta valinnoistaan. Siksi aikamme kaipaa humanismia.

Taustoita tietosi Soulin jutuilla:

Souli on maksuton verkkomedia sille, jota kiinnostaa oppiminen työnä tai harrastuksena.

Seuraa mediaa

Lisätiedot: päätoimittaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski, pirkko.ruuskanen-parrukoski@kvs.fi, 050 563 4671 

Jaa artikkeli
Back to top