Etäopetus pelasti poikkeusaikojen oppimisen – nyt on aika pelastaa etäopetus

 Etäopetus pelasti poikkeusaikojen oppimisen – nyt on aika pelastaa etäopetus Toimitusjohtaja Lauri Tuomi Kvs-säätiöstä ja Etäkoulu Kulkurin johtaja Tuija Tammelander ihmettelevät, miksi ulkomailla asuvien oppilaiden etäopetusta ei tunnisteta vielä perusopetuslaissa. Tammelanderin johtama Kulkuri on toiminut sataprosenttisesti etänä jo yli 40 vuotta. Sen toiminnasta vastaa Kvs-säätiö.

Suomalaista etäopetusta on järjestetty jo 100 vuotta. Miksi se on edelleen lainsuojaton?

Pandemian aikana on uutisoitu ahkerasti, kuinka etäopetus on eriarvoistanut ja heikentänyt oppimistuloksia sekä vähentänyt hyvinvointia.

Etäopetusta on ollut helppo syyttää erilaisista ongelmista, mutta haukutaanko nyt väärää puuta?

Etäopetuksen kehittäminen on pitkäjänteistä työtä. Olemmehan tehneet sitä jo sadan vuoden ajan.

Kvs-säätiön ansiosta Suomessa on opittu etänä kodeissa, syrjäkylillä ja jopa rintamakorsuissa kauan ennen pandemiavuotta 2020. Kotiäideille ja vuorotyötä tekeville etäopetus oli pitkään ainoa mahdollisuus opiskeluun.

Poikkeusaikoina etäopetus on pelastanut oppimisen. Vuosikymmenten saatossa, muun koulutustarjonnan kasvaessa se kuitenkin marginalisoitui. Koronan alettua etäopetus nostettiin vihdoin naftaliinista parrasvaloihin parissa päivässä – ei ihme, että kaikki ei ole sujunut kuin Strömsössä.

Etäopetukselle tarvitaan kestävä rahoitus

Suomessa on vahva pedagoginen osaaminen, mutta etäopetusosaaminen vaihtelee ja käytännöt ovat kirjavia. Oppilaiden oikeusturva ja yhdenvertaisuus eivät silloin toteudu, eikä kehittämistyötä voida tehdä.

Etäopetusta itsessään ei pidä syyttää, jos oppimista ei tapahdu. Tärkeintä on, miten etäopetus järjestetään.

Esimerkiksi säätiömme Etäkoulu Kulkurissa opetuskäytäntöjä on kehitetty jo 45 vuotta ja verkkokouluakin jo 10 vuotta. Tulosta on syntynyt. Ulkosuomalaiset lapset ovat oppineet etänä omalla äidinkielellään.

Pandemian poikkeusajat ovat pian ohitse, mutta monen lapsen ja nuoren poikkeusajat jatkuvat.

Kuinka voi olla mahdollista, että lähes 50 vuotta toimineella Kulkurilla ei ole vieläkään lainsuojaa eikä kestävää rahoitusta? Perusopetuslaki ei nimittäin tunne ulkomailla toteutettavaa etäopetusta.

Eikö vihdoin olisi aika pelastaa etäopetus?

Mitä mieltä olet blogistamme? Tule mukaan keskusteluun.

Kirjoittajat

Tuija Tammelander

Tuija Tammelander
koulunjohtaja, Etäkoulu Kulkuri

Lauri Tuomi

Lauri Tuomi
toimitusjohtaja,
Kvs-säätiö

One thought on “Etäopetus pelasti poikkeusaikojen oppimisen – nyt on aika pelastaa etäopetus

  1. Minna

    Erinomainen kirjoitus. Näin pitkä historia takana ja valtavasti osaamista Kulkuri koululla. On aika saada asiaa nyt eteenpäin. Lapsella ja nuorella on oikeus oppia!

    Poikkeustilanteissa osataan tehdä nopeita päätöksiä -odotan vanhempana nyt pikaisia toimenpiteitä tämän etäkoulun osalta.

    Vastaa

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Luemme kommentit ennen julkaisua.