Koulutuksessa luotsattiin vapaan sivistystyön oppilaitosten johtoa oppilaitoksen rakenneuudistuksen johtamisesta. Siinä tuotettiin työvälineitä, joita oppilaitosten johto voi hyödyntää oppilaitosten rakenteellisten uudistusten johtamisessa. Opetushallituksen rahoittamaan koulutukseen osallistui yli 30 rehtoria ja oppilaitosten johtoon tai suunnitteluun osallistuvaa henkilöä.
Timo Aro
Mullistaako muuttoliike Suomen?
Suomi on liikkeessä, kertoo alue- ja väestökehityksen asiantuntija Timo Aro. Maahanmuuton lisäksi maan sisäinen muuttoliike on suurta. Liikkujat ovat tyypillisesti nuoria, työllisiä ja koulutettuja: seitsemän kymmenestä maan sisällä muuttavasta on alle 35-vuotias. Suuret koulutuskaupungit käärivät eniten muuttovoittoa
Elina Juntunen & Reijo Räisänen
Pirulliset ongelmat ja johtajuuden henki
Työelämällä on vahva henkinen, spirituaalinen ulottuvuus. Sen avulla ihminen rakentaa elämälleen merkitystä. Spirituaalisessa johtajuudessa johtaja palvelee alaisiaan ruokkimalla heidän sisäistä motivaatiotaan sekä kasvuaan työntekijänä ja ihmisenä. Työyhteisövalmentajat Elina Juntunen ja Reijo Räisänen johdattavat spirituaalisen johtamisen peruskäsitteisiin.
Elina Juntusen ja Reijo Räsäsen alustus (pdf)
Minna Mattila-Aalto
Jakautuuko Suomi – Väestöpolarisaation vaikutukset koulutukseen?
Suomi jakautuu. Yksillä on koulutusta, terveyttä ja työtä, toisilla ei – ja huono-osaisuus kasautuu ja periytyy. Tutustu erikoistutkija Minna Mattila-Aallon taustoittavaan raporttiin polarisoituvasta nyky-Suomesta.
Minna Mattila-Aallon alustus (pdf)
Ismo Söderling
Maailma muuttuu – maahanmuuton haasteet koulutukselle
Suomessa voi vuonna 2040 olla miljoona maahanmuuttajaa, muistuttaa Väestöpolitiikan dosentti Ismo Söderling. Vapaa sivistystyö voi olla tulevaisuudessa vieläkin merkittävämmässä asemassa tulijoiden kotouttamisessa – jos sivistystyö selviää kilpailusta yksityisten koulutustahojen kanssa. Maahanmuutto herättää myös tunteita, mutta tässäkin on hyvä tuntea oma historiansa. Suomalaiset ovat itsekin lähtijäkansaa.
Riitta-Maija Vesanen
Muutosvastarinnasta ja sen ymmärtämisestä
Organisaatio muuttuu – ja työntekijät oireilevat? Muutosvastarinta on ymmärrettävä ja positiivinenkin signaali siitä, että työntekijät kokevat työnsä merkitykselliseksi. Muutosvastarinnan tunne-energia on mahdollista valjastaa muutoksen hyödyksi. Tutustu työyhteisö- ja johtamisvalmentaja Riitta-Maija Vesasen esitykseen muutosvastarinnan syiden ymmärtämisestä ja sen myönteisestä hyödyntämisestä.
Kuva: Ömer Ünlü (Rajattu alkuperäisestä)
Riitta-Maija Vesasen alustus (pdf)
Riitta-Maija Vesanen
Jakaminen johtajan jaksamisen välineenä
Jotta esimies voisi hyvin, hänen täytyy johtaa myös itseään sekä huolehtia omien voimavarojensa ja kuormitustekijöidensä tasapainosta, kirjoittaa työyhteisö- ja johtamisvalmentaja Riitta-Maija Vesanen. Oman tilanteen jakaminen samassa veneessä olevien kollegoiden kanssa edesauttaa jaksamista.