Matkalla armolliseen vuoteen 2020

Kansalaisen perustaidot -hanke (2018 - 2020) on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama ja osa Opetus- ja kulttuuriministeriön Taito-ohjelmaa. Hanketta toteutetaan Opintokeskus Siviksen ja Kansanvalistusseuran yhteistyönä.

08.01.2020

Mistä on hyvä uusi vuosi tehty? Mietin hetken. Ajattelen lupauksia, joita olen tehnyt. Lounas joka päivä tai ainakin enemmän vihanneksia; ei karkkia! Aikaisin ylös aamulla ja illalla ajoissa nukkumaan. Sauvat käyttöön eteisen nurkasta. Lojuvat valokuvat raameihin; lajiteltuna ajan, henkilöiden ja paikan mukaan. Somessa turha roikkuminen ehdottomasti out.

Ok. Jos kaikki tuo toteutuisi, olisin varmasti loistavassa fyysisessä kunnossa, tarmokkaampi aamun tunteina ja historiani olisi kirjoissa ja kansissa. Olisinko onnellisempi? Löytäisinkö kuitenkin piikin lihastani muistuttamassa epätäydellisyydestäni? Vielä on korjaamatta myöhästely, yleinen unohtelu, tavaroiden hukkaaminen ja viime tingat. Vatsaani kipristää. Miten löydän tasapainon ihmisenä, kollegana, äitinä ja kaverina? Miten löydän pysyvän hyvinvoinnin?

Itsemyötätunnon tärkeys

Äitini sanoi joskus, että tehtyjä asioita on turha katua. Jokainen yleensä pyrkii toimimaan sillä hetkellä olevan tiedon ja elämänkokemuksen varassa mahdollisimman oikein.

Kuulostaa armeliaalta. Hyväksyvyys tai ainakin ymmärrys itseä kohtaan ovat tärkeitä, sillä ajatuksemme luovat tunteita tai tunteet ajatuksia. Ne luovat reaktioita ja toimintaa. Suurinta osaa tuhansista ajatuksistamme emme edes tiedosta. Niillä on kuitenkin valtava vaikutus hyvinvointiimme. Äitini sanoma oli alkua omalle itsemyötätunnolleni ja kannustavammalle läsnäololle itseni kanssa.

Vuosia myöhemmin jäin kiinni itse teossa. Olin tuore työntekijä yrittäjäjärjestössä. Eräänä aamuna lähetin valtavan määrän sähköposteja väärille vastaanottajille. Kämmenet hikosivat, kun mietin seurauksia: ihmettelyä, soimausta, mitä muuta? Ajattelin pahinta. Tilanteesta ja itsestäni. Kerroin asiasta silloiselle pomolleni Pialle. Hän heilautti kättään ja matkalla hissiin huikkasi: ”No worries, Kaisa – eteenpäin vaan! ” Tajusin, että olin lamauttanut itseni itsesyytöksillä. Tuhlasin minuutteja elämästäni (ja työstäni) negatiiviseen itsesuggestioon. Sen sijaan olisin voinut sanoa itselleni: ”Kas, Kaisa. Tekevälle sattuu. Kaikki ok, kukaan ei ole kuollut. Miten tästä eteenpäin?”

Tosiaan. Miten tästä eteenpäin?

Uusi vuosi 2020 edessä. Takuulla täynnä jännittäviä käänteitä, ilon hetkiä, riemua, yllätystä, katumusta, onnen potkuja ja pettymyksiä. Voisin ennakoida takuuvarman onnen koko vuodelleni. Täydellisen elämän reseptin. Tehdä lupauksien kirjon. Lupaan kuitenkin vain yhden asian.

Lupaan muistaa olla kannustavampi itselleni.

Kaisa Välivehmas
Kaikkien-mallia kehittävän Kansalaisen perustaidot-hankkeen projektipäällikkö