Kvs-säätiö varautuu syksyn ja talven mahdollisiin sähkö- ja verkkoyhteyskatkoihin

18.10. Varautumisryhmämme on päättänyt seuraavista ohjeista:

Oppilaitosten (Kulkuri ja ETKO) toiminta sähkökatkon aikana:

Sähkökatkon aikana nettiyhteys toimii vain hetken tai ei ollenkaan. Sähkövirtaa käyttävät laitteet eivät toimi. Sähkökatkon aikana valaistus, valvonta, ilmanvaihto sekä lämmitys eivät toimi, ja sisätiloissa ja pihalla voi olla erittäin pimeää.

•  Jos sähkökatko on ennakkoon tiedossa, ennakkotiedote lähetetään sähköpostitse ja/tai tekstiviestillä osallistujille ja opettajille.
  • ETKOn koulutukset keskeytetään sähkökatkon aikana, ja opettaja varmistaa osallistujien turvallisen poistumisen toimitiloistamme.
  • Opettaja poistuu viimeisenä, sulkee ovet ja varmistaa, että kaikki ovat poistuneet tarkistamalla, että kaikki ovat siirtyneet kokoontumispaikalle, josta kukin opettajan luvan saatuaan voi lähteä.
  • Erilaisten oppijoiden ja tuen tarpeessa olevien huomioiminen: Koska hissit eivät toimi, liikuntaesteisten henkilöiden turvallinen poistuminen tulee varmistaa eikä heitä saa päästää portaikkoon ilman apua. Mikäli apua ei muuten löydy, soitetaan 112 ja pyydetään apua.

Toimistotyön sähköttömät käytännöt

Sähkökatkon sattuessa esimerkiksi kannettavissa tietokoneissa ja tableteissa akkuvirta riittää jonkin aikaa, joten laitteiden akut tulee pitää ennakoivasti ladattuina. Nettiyhteys toimii hetken Bulevardin toimipisteessä. Huomioithan, että myös näytöistä ja kaikista esityslaitteista katkeaa virta.

Ohje henkilöstölle:

• pidä kannettava tietokone ja puhelin aina täyteen ladattuna. Pidä puhelimen usb-johto mukana, jolloin saat kannettavasta puhelimeen virtaa sähkökatkon aikana. Pidä puhelin päällä tavoittamisen varmistamiseksi.
  • Kokoukset ja tapahtumat keskeytetään ja varmistetaan ulkopuolelta tulleiden vieraiden turvallinen poistuminen.
  • Itsenäistä työskentelyä voi toimistossa jatkaa sähköttömästi esim. Outlookin sähköpostien läpikäynti offline-tilassa onnistuu, samoin tiedostoja (onedrive) voi käyttää ilman verkkoyhteyttä (synkronointi tapahtuu verkkoyhteyden palautuessa)
  • Verkkoyhteydet toimivat enintään 15 minuuttia Bulevardilla. Muissa toimitiloissa yhteydet katkeavat sähkökatkon tullessa. Tee käytössä olevien tiedostojen tallennus välittömästi sähkökatkon alkaessa.
  • Valaistuksena käytetään vain taskulamppuja. Kynttilöitä ei käytetä toimipisteissämme palovaaran vuoksi.

Kokoukset ja tapahtumat

• Jos on saatu ennakkotieto sähkökatkosta: nämä kokoukset ja tapahtumat siirretään toiseen ajankohtaan. Kokouksen tai tapahtuman järjestäjä informoi osallistujat. Tarvittaessa järjestäjä laittaa ilmoituksen peruuntumisesta ulko-oveen.
  • Mikäli kokous tai tapahtuma on alkanut / alkamassa, se keskeytetään ja varmistetaan osallistujien turvallinen poistuminen tiloista. Kokouksen tai tapahtuman järjestäjät poistuvat viimeisenä tiloista varmistaen, että kaikki ovat päässeet turvallisesti poistumaan. Poistuminen varmistetaan kokoontumalla toimipisteen kokoontumisalueelle. Kerro ennen kokousta tämä ohje ennakkoon osallistujille.
  • Hybridiosallistujille ilmoitetaan, että sähkökatkon vuoksi tilaisuus keskeytetään ja mahdollisesti siirretään uuteen ajankohtaan.

11.10. Varautumisryhmämme on aloittanut varautumisen:

Kvs-säätiön eri toimintojen henkilöstöstä koostuva varautumisryhmä kokoontui 11.10.2022 ja aloitti varautumisen mahdollisiin sähkö- ja verkkoyhteyskatkoihin, jotka voivat vaikuttaa säätiön eri toimintoihin syksyn ja tulevan talven aikana.

Kokouksessa kartoitettiin kunkin toiminnon tarpeet sekä turvallisuuden varmistaminen muun muassa eri opetuspisteissä.

Seuraavassa kokouksessa, joka on niin ikään lokakuun aikana, linjataan ohjeistukset opiskelijoille, opettajille ja säätiön henkilöstölle. Tämän kokouksen jälkeen julkaisemme tarkemmat toimintaohjeet, jotta varmistetaan turvallinen osallistuminen ja katkokset huomioiva ohjeistus kaikille, jotka osallistuvat säätiön toimintaan.

Lisätietoja säätiön varautumisesta:

toimitusjohtaja Lauri Tuomi, puh. +358 50 47 69 977 lauri.tuomi(a)kvs.fi