Nuoret suomalaistoimittajat raportoivat Palestiinasta

Kansanvalistusseuran mediakasvatushankkeessa työskentelevät suomalaistoimittajat raportoivat Palestiinan arjesta medioille. Birzeitin yliopistolla lähellä Ramallahin kaupunkia työskentelevät toimittajat seuraavat läheltä palestiinalaisten arkea.

Levottomuuksista palestiinalaisalueilla on uutisoitu pitkin syksyä.

– Palestiinalaiset vastustavat miehitystä ja sen vaikutuksia mielenosoituksissa. Jotkin niistä muuttuvat kahakoiksi, joissa palestiinalaiset heittävät kiviä kohti sotilaita, jotka ampuvat kyynelkaasua, kumiluoteja ja usein myös kovia panoksia, kirjoittaa yksi hankkeen kouluttajista, Lähi-idän tutkija Emmi Kulta Souli-median blogissa.

Konfliktitilanteesta uutisoivat toimittajat joutuvat pohtimaan juttujensa puolueettomuutta.

− Lähdin mukaan avoimin mielin. Journalistin pitää kertoessaan ottaa huomioon asioiden eri puolet, mutta jos kokonaisuus on syvältä, täytyyhän sekin kertoa, kertoo hankkeessa kouluttava, Tampereen yliopiston kuvajournalismin opiskelija Petri Kangas Soulille.

Vertaistukea paikallisille kollegoille

Hankkeessa suomalaiset journalismin ja viestinnän opiskelijat kouluttavat palestiinalaiskollegoitaan mediataidoissa. Yhdessä opiskellaan digitaalista journalismia, sosiaalisen median käyttöä viestinnässä ja markkinoinnissa, valo- ja videokuvausta sekä mediaetiikkaa. Koulutuksen kolmas jakso alkoi tällä viikolla.

− Emme missään nimessä voi mennä paasaamaan, miten journalismia tulee tehdä. Voimme vain kertoa, kuinka se toimii suomalaisessa yhteiskunnassa, ja mitä hienoa ja huonoa siinä on, Petri Kangas sanoo.

Eri kulttuureista tulevat toimittajat ammentavatkin vertaisoppimisesta.

− Ja mitä ihmisiin tulee, ovat kurssilla istuvat nuoret kärkkäine mielipiteineen perin samanlaisia kuin muistakin maailmankolkista tutut toimittajaopiskelijat, huomauttaa kouluttajana hankkeessa toimiva Aapo Laakso Soulissa.

Mediat voivat tilata juttuja hankkeen toimittajilta. He työskentelevät Palestiinassa vielä tämän viikon ajan.

Seuraa hankkeen raportointia Palestiinasta:

 Lisätiedot ja juttutilaukset

  • mediakoordinaattori Karoliina Knuuti, karoliina.knuuti@kvs.fi, +358 40 826 8699 (haastattelut ja juttutilaukset)
  • toiminnanjohtaja Tapio Kujala, tapio.kujala@kvs.fi, +358 400 436 690 (Palestiina-hanke)