Planetaarinen sivistystyö kaipaa arvokeskustelua – millaisella sivistyksellä ratkotaan globaaleja ongelmia?

 Planetaarinen sivistystyö kaipaa arvokeskustelua – millaisella sivistyksellä ratkotaan globaaleja ongelmia? Ekokriisi haastaa aikuiskasvatuksen tieteenä ja käytäntönä.

Aikuiskasvattajan työkentän mittakaava on huimaava: koko planeetta. Eivätkä kriisit enää koske vain ihmistä vaan kaikkea elollista.

”Kukaan ei voi yksin kääntää planeetan suuntaa, mutta jokainen voi tehdä jotain. Iso kysymys on se, miten kansalaistamme ihmisiä ympärillämme ja kuinka kansalaistumme ottamaan tulevaisuutta haltuun”, toteaa kestävyystutkija, professori Arto O. Salonen Itä-Suomen yliopistosta.

Tutkijalla on isoon kysymykseensä vastauskin: kaikki riippuu sivistyksestä ja aktiivisesta ratkaisujen hakemisesta.

Verkkoseminaari ”Sivistystyö planetaaristen kriisien ajassa” kokosi keskiviikkona 25. elokuuta tutkijoita ja aikuiskasvattajia keskustelemaan siitä, millaisia haasteita aikuiskasvatuksella on tieteenä ja käytäntönä.

Tulevaisuus luo harhan

Tavoite on selvä: planeetta, jolla jokainen tuntee oman vastuunsa ja edistää yhdessä hyvää elämää.

”Kestävän kehityksen ajatteluun on sisäänrakennettu tulevaisuusperspektiivi, ja se on tärkeää. Se voi kuitenkin etäännyttää ihmisiä akuuteista ongelmista, jotka kaipaavat ratkaisua tässä ajassa”, sanoo monilajiseen yhteiseloon perehtynyt tutkija Minna Santaoja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta.

Kun puhutaan kestävästä tulevaisuudesta, keskustelu menee Santaojan arvion mukaan helposti yksilön vastuuseen ja syyllistämiseen. Sen sijaan on tärkeä tuoda esiin armollisuuden ja keskeneräisyyden viestiä.

”Yhteys muihin ihmisiin, lajeihin ja elottomaan ympäristöön ja myötätunto ovat olennaisia, jos halutaan, että sivistystyö on aidosti kaikkea elämää vaalivaa”, toteaa kestävän elämäntavan paikallista aktivismia tutkinut Erja Laakkonen Itä-Suomen yliopistosta.

Vertaisoppimisen voima

Ekososiaalinen sivistys on olennainen juonne vapaan sivistystyön oppilaitosten järjestämää koulutusta. Sitä  toteutetaan paljon myös järjestöissä.

”Vertaisoppimisen ja aatteellisuuden merkitys on järjestöissä suuri. Jotta kestävää elämää koskeva tieto muuttuu teoiksi, muuttaa ihmistä ja muuttuu sivistykseksi, tarvitaan yhteisön tuki”, tähdentää asiantuntija Marion Fields OK-Siviksestä.

  • ”Sivistystyö planetaaristen kriisien ajassa” -seminaari juhlisti 40-vuotiaan Aikuiskasvatus-tiedelehden samannimistä teemanumeroa 2/2021  sekä sen tuottamiseen osallistuneen Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -ohjelman kymmenvuotisuutta. Tapahtuma järjestettiin Sivistyskulmassa, joka on fyysinen ja virtuaalinen kohtaamispaikka kaikille sivistyksen ystäville.
  • Aikuiskasvatus on  kotimainen, tieteenalansa ainoa vertaisarvioitu tiedejulkaisu verkossa: https://journal.fi/aikuiskasvatus.
  • Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.) on sitoutumaton sivistyssäätiö ja arkisivistyksen ajatuspaja.
  • Lue koordinaattori Satu Heimon blogiteksti tilaisuudesta:  Muutos olemme me kaikki – tässä ja nyt – Sivistystyön Vapaus ja Vastuu

Lisätiedot