Etäopetuksen juhlaseminaari #Etä100

Etäopetuksen juhlaseminaari #Etä100

Vuonna 2020 tulee täyteen 100 vuotta Suomen etäopetuksen historiassa.

Kansanvalistusseuran (Kvs-säätiö) ja Opetushallituksen #Etä100-juhlaseminaarissa 6. marraskuuta 2020 etäopetus nostetaan parrasvaloihin.

Juhlavuotta vietetään aikana, jolloin teema on ajankohtaisempi kuin koskaan: koronapandemian takia kaikkialla maailmassa koulut ja oppilaitokset siirtyivät keväällä etäopetukseen.

Historiakatsauksen jälkeen seminaarin fokus on tiukasti tässä päivässä ja tulevaisuudessa. Etä- ja verkko-opetuksen nykytilaa ja tulevaisuutta seminaarissa valottavat muun muassa futuristi Perttu Pölönen ja eOppimiskeskuksen toiminnanjohtaja Kaisa Honkonen.

Valtion opetushallinnon etäopetusta koskevista kokemuksista, linjauksista ja avauksista kertovat Opetushallituksen pääjohtaja OlliPekka Heinonen ja opetusministeriön valtiosihteeri Minna Kelhä. Globaalia näkökulman etäopetukseen tuo Unescon elinikäisen oppimisen johtaja David Atchoarena.

Seminaarin paneelikeskustelussa jatketaan viime keväänä vilkkaana käynyttä keskustelua perusopetusikäisten etäopetuksesta. Keskustelemassa ovat muun muassa Opetushallituksen, OAJ:n ja koulun edustajat.

#etä100-seminaari järjestetään luonnollisesti etänä – ilmoittaudu ja tule linjoille päivittämään tietosi etäopetuksesta ja osallistumaan keskusteluun!

Webinaarin linkki: https://oph-fi.zoom.us/j/68610044643

Lataa ohjelma osoitteessa: #ETÄ100_A4_ohjelma

Tilaisuus on kaikille avoin. Se järjestetään osana Kvs-säätiön Sivistyskulman ohjelmistoa.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Lauri Tuomi, Kvs-säätiö, lauri.tuomi(a)kvs.fi, +358 50 47 69 977, koulunjohtaja Tuija Tammelander, Etäkoulu Kulkuri, tuija.tammelander(a)kvs.fi, +358 50 3833 969.

OHJELMA
9.15–9.35 Etäaamunavaus: kahvia, musiikkia ja akrobatiaa: Helsingin konservatorion oppilaat ja sirkusduo Kate & Pasi
9.35–10.00 Pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, Opetushallitus: Seminaarin avaus
10.00–10.20 Toimitusjohtaja Lauri Tuomi, Kvs-säätiö: Sadan vuoden opit tänään ja huomenna. Esityksen aluksi videodokumentin ensiesitys: Opintokirjeestä verkkokouluun – näkymiä etäopiskelun satavuotiselta taipaleelta (Smak Film, tilaaja Kvs-säätiö)
10.30–11.30 Futuristi, kirjailija Perttu Pölönen: Etäopetuksen tulevaisuus

11.30–12.20 Lounastauko

12.20–12.30 Videotervehdys: Mr. David Atchoarena, Director of the UNESCO Institute for Lifelong Learning
12.30–13.15 KM, väitöskirjatutkija Virpi Soini: Esimerkki Kulkuri-verkkokoulun oppitunnista ja oppimisen ohjaus etäopetuksessa
13.15-13.45 Toiminnanjohtaja Kaisa Honkonen, eOppimiskeskus: Kohti digipedagogiikkaa
13.45-14.00 Tuottaja AnnaLeena Lappalainen, Yleisradio: Yle Oppimisen palvelut opetuksen tukena

14.00–14.15 Kahvitauko

14.15–14.25 Kvs-säätiön sivistyspalkinnon jako. Palkinnon jakaa Kvs-säätiön valtuuskunnan puheenjohtaja, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen
14.25–15.30 Paneelikeskustelu: Perusopetusta etänä?
Keskustelemassa
• opetusneuvos Marjo Rissanen, OPH
• koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo, OAJ
• johtava rehtori Mikko Ripatti, Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu
• opettaja Harri Mantila, Maskun Kurittulan koulu
• opinto-ohjaaja Minna Myllymäki, Etäkoulu Kulkuri
15.30–16.00 Valtiosihteeri Minna Kelhä, OKM: Päätöspuheenvuoro

16.00 Seminaari päättyy yhteisETÄkuvaan

Puhujat

Puhuja: Olli-Pekka Heinonen

Tutustu puhujaan

Olli-Pekka Heinonen aloitti uuden Opetushallituksen pääjohtajana vuoden 2017 alusta. Tätä ennen hän toimi valtiosihteerinä valtiovarain-, opetus- ja kulttuuri-, sisä- ja ulkoasiainministeriössä.

Heinonen on toiminut myös valtiosihteerinä valtioneuvoston kansliassa vuosina 2012–2015. Valtiosihteerinä hän johti valtioneuvoston kanslian toimintaa sekä avusti pääministerejä Jyrki Katainen ja Alexander Stubb.

Ennen siirtymistään valtioneuvoston kansliaan hän toimi Yleisradiossa johtajana vuosina 2002–2012, liikenne- ja viestintäministerinä vuosina 1999–2002 sekä opetusministerinä 1994–1999. Kansanedustajana hän oli vuosina 1995–2002. Heinonen on myös toiminut useissa luottamustehtävissä yhteiskunnan eri osa-alueilla.

Koulutukseltaan Heinonen on oikeustieteen kandidaatti. Olli-Pekka Heinonen on naimisissa ja hänellä on kolme lasta. (Kuva: Niclas Mäkelä).

***

Puhuja: Lauri Tuomi

Tutustu puhujaan

Lauri Tuomi on Kansanvalistusseuran toimitusjohtaja ja kauppatieteiden tohtori. Hänellä on opettajan pedagoginen pätevyys.

Tuomi on työskennellyt ennen Kvs-säätiötä muun muassa aikuiskoulutussektorin toimiala- ja aluejohtajana, vararehtorina Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa, toimitusjohtajana ja perustajana Profitmakers Oy:ssä sekä ohjelmajohtajana Opetushallituksessa.

Puhuja. Perttu Pölönen

Tutustu puhujaan

Perttu Pölönen

Perttu Pölönen on futuristi ja tietokirjailija. Hän on keksinyt musiikinteorian opiskelua helpottavan Sävelkello-keksinnön, voittanut Euroopan suurimman nuorten tutkimuskilpailun, opiskellut tulevaisuuden teknologioita Piilaaksossa ja perustanut koulutusalan yrityksen Myanmariin. Vuonna 2018 huippuyliopisto MIT nimesi hänet 35 lupaavimman innovaattorin joukkoon Euroopassa. Pertun esikoiskirja Tulevaisuuden lukujärjestys oli myyntimenestys, hänen toinen kirjansa Tulevaisuuden identiteetit julkaistaan marraskuussa 2020.

Puhuja: David Atchoarena

Tutustu puhujaan

David Atchoarena is Director of the UNESCO Institute for Lifelong Learning since April 2018. He was previously Director of the Division for Policies and Lifelong Learning Systems at UNESCO, including higher education. Prior to working for UNESCO, including many years at the International Institute for Educational Planning as programme specialist and later on Team leader, Mr Atchoarena served as Chargé de Mission at the National Agency for Lifelong Education of the French Ministry of Education and as a project coordinator in the Ministry of Finance and Planning in Saint Lucia.

***

Puhuja: Virpi Soini

Tutustu puhujaan

Virpi Soini

Virpi Soini on työskennellyt verkko-opettajana Etäkoulu Kulkurissa yli 15 vuotta ja opettanut useita ulkosuomalaisia oppilaita. Hän on muun muassa toiminut perehdyttäjänä, tiimivetäjänä, kouluttajana ja opetusharjoittelujen ohjaajana, luotsannut Kulkurin ilmiöprojekteja ja työskennellyt monissa organisaation kehityshankkeissa. Soini on koulutukseltaan Kasvatustieteiden maisteri (KM). Parhaillaan hän suorittaa kasvatustieteen tohtorin opintoja ja perehtyy tutkimuksessaan verkko-oppimisen ohjaamiseen.

Puhuja: Kaisa Honkonen

Tutustu puhujaan

Kaisa Honkonen

Kaisa Honkonen on Suomen eOppimiskeskus ry:n toiminnanjohtaja. Hänellä on pitkä kokemus verkko-opetuksen kehittäjänä.

Puhuja: Minna Kelhä

Tutustu puhujaan

Minna Kelhä, Suomen opetusministerin valtiosihteeri, on koulutukseltaan filosofian tohtori. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän pääsihteerinä, kehittämispäällikkönä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Tasa-arvotiedon keskuksessa sekä tutkijana Helsingin yliopistolla.

***

 

Esiintyjät: Kate & Pasi -akrobaattiduo

Tutustu puhujaan

Akrobaatit Kate ja Pasi esiintymässä

Katerina Repponen ja Pasi Nousiainen ovat sirkustaiteilijoina erikoistuneet akrobatiaan ja jongleeraukseen. He ovat esiintyneet yhdessä vuodesta 2010 lähtien ja kiertäneet jo yli 20 maassa. Kate & Pasi ovat esiintyneet muun muassa kuuluisan kanadalaisen Cirque Eloizen, Yhdysvaltalaisen Circus Floran kanssa Sveitsissä tunnetun Circus Montin kanssa sekä lukuisien muiden sirkusten mukana.

Heidän esityksiään on nähty Suomessa muun muassa Sirkus Finlandiassa ja Talvisirkus Hurjaruuthissa. Tämä korkeatasoinen pariakrobatiaesitys palkittiin hopeisella palkinnolla kansainvälisellä sirkusfestivaalilla Latviassa 2014. Kate & Pasi myös voittivat tuomaripalkinnon tunnetulla saksalaisella festivaalilla Bochum Open Flair vuonna 2017.

Sirkustaiteilijat käynnistävät webinaarin innostavalla akrobatiaesityksellään.