Sivistyspalkinto 2017

 Sivistyspalkinto 2017

Sivistyspalkinto 2017 Juha Hurmeelle

– Darwin on parempi runoilija kuin moni muu, sanoo vuoden Sivistyspalkinnon 2017 vastaanottanut kirjailija, ohjaaja Juha Hurme.

Hurme palkittiin perjantaina 17. marraskuuta Kansanvalistusseuran Sivistyspalkinnolla työstä, joka antaa toivoa ja voimaa mennä eteenpäin myös seuraavat 100 vuotta.

Hän on rakentanut riippumattomuuttaan teatterin ja taiteentekijänä 1980-luvulta saakka ja toiminut kansakunnan herättelijänä silloinkin, kun se taloudellisesti ei olisi ollut järkevää.

Hurmeelle sivistyksen juuret ovat evoluutiossa. Siksi hän nostaa Darwinin sivistyskäsityksensä ytimeen. Evoluutiosta tulee ymmärtää jotain, jotta voi tarkastella ihmisen paikkaa historiassa.

Vasta tämän päälle voi rakentaa esimerkiksi tietoa ja vasta sen jälkeen syntyy empatiaa ja solidaarisuutta. Nämä asiat ymmärrettyään voi humanismi lopulta astua kuvioon, ja sitten voi lukea vaikka Shakespearea tai nauttia taiteista, Hurme kuvaa.

– Humanismiin kuuluu käsitys muusta elävästä luonnosta. Suurin virheemme on ajatella, että ihminen olisi jotenkin erityisasemassa. Ihmiseläin on yksi muiden eläinlajien joukossa.

Arvokas tunnustus

Sivistyspalkinto ojennettiin Hurmeelle osoituksena siitä, kuinka hän on kansanvalistajana onnistunut tuomaan jatkuvasti uutta näkökulmaa aiemmin kirjoitettuun tai esitettyyn.

Teatterintekijänä ja opettajana hän suhtautuu taiteeseen ja kulttuuriin laajana sivistyskysymyksenä. Hurmeelle opettaminen on oppimista ja alati muuttuva tehtäväkenttä, elinikäinen matka.

– Olen enemmän kuin otettu, että joku taho näkee tämän saman asian. Pitkän linjan taiteentekijä olen saanut tunnustuksia työstäni, mutta arvotan tämän aivan ykköseksi. Tämän arvokkaampaa palkintoa ei ole, Hurme sanoo.

Hänen mielestään sivistystä kaivataan nyt erityisesti ekokatastrofin käsittelyyn. Nopean hyödyn aikana ahneus ja typeryys muodostavat epäpyhän liiton, joka ohjaa päätöksentekoa. Tätä Hurme, ikuinen humoristi, ei voi sulattaa.

– Sivistys on vahvin ase siihen, että voimme elää näissä hurjissa oloissa. Se on kovinta todellisuutta, ei hörhöä.

Kuluvana vuonna Hurme on tuonut nykyteatteria eri puolille Suomea teatterikorkeakoululaisten kanssa järjestetyllä kiertueella, jossa perinteisiä iltamia herätettiin moderniin muotoon. Esitykset pohjaavat hänen uutuusteokseensa Niemi (Teos 2017), joka on myös vuoden 2017 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski, 050 563 4671
viestintäpäällikkö Annu Griñan, 040 759 4532

Palkintotiedote:

Juha Hurme saa sivistyspalkinnon 2017

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Luemme kommentit ennen julkaisua.