Tšekin koulut harjoittavat rotusyrjintää

Tšekin tasavalta harjoittaa systemaattista rotusyrjintää sijoittamalla romanilapsia kehitysvammaisille tarkoitettuihin erityiskouluihin, kirjoittavat tšekkiläiset koulutusasiantuntijat Dana Moree ja Dominika Drahovzalová Lifelong Learning in Europe (LLinE) –aikakauslehdessä. Näissä erityiskouluissa kolme kymmenestä oppilaasta on romani.

Laki ei auta

Koulutusasiantuntijoiden mukaan romanilasten eristäminen valtaväestöstä jatkuu edelleen, vaikka Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi käytännön vuonna 2007.

Langettava päätös johti Tšekissä useisiin lakimuutoksiin, jotka tähtäävät syrjinnän lopettamiseen ja koulutuksen tasa-arvoisuuteen, mutta lakimuutokset ovat Moreen ja Drahovzalován mukaan hampaattomia.

-Kouluilla on valtaa päättää oppilasvalinnoistaan, ja monet opettajat ovat vastahakoisia opettamaan romaneja, he kirjoittavat.

Tilannetta hankaloittaa se, että syrjinnän vastaisista lakialoitteista puuttuvat konkreettiset tavoitteet ja rahoitusinstrumentit.

Rasistiset asenteet kiristymässä

Koulutussyrjinnän tuloksena lukuisa joukko henkisiltä kyvyiltään terveitä romanilapsia suorittaa koko oppivelvollisuutensa kehitysvammaisten erityiskoulussa, mikä käytännössä tärvelee heidän mahdollisuutensa työllistyä ja integroitua yhteiskuntaan.

Samaan aikaan rasistiset asenteet romaneja kohtaan ovat kiristymässä maassa: esimerkiksi uusnatsien marssit ovat kirjoittajien mukaan lisääntyneet paikkakunnilla, joilla asuu paljon romaniväestöä.

Romanit Tšekin tasavallassa

  • Arviot Tšekin romanien lukumäärästä vaihtelevat 150 000:sta 300 000:n. Noin kymmenmiljoonaisessa maassa tämä tarkoittaa miltei kolmea prosenttia kokonaisväestöstä.
  • Romanien asema Tšekissä on huono: suuri osa heistä (yli 60 %) elää työttöminä ja eristyksissä muusta yhteiskunnasta.
  • Valtaväestön asenteet romaneja kohtaan ovat kireät: väkivallanteot ja asuntohäädöt ovat yleisiä ja 80 % asennekyselyn vastaajista ilmoitti pitävänsä romanien ja valtaväestön rinnakkaiseloa ongelmallisena. 

 

Lifelong Learning in Europe (LLinE) on aikuiskasvatusta ja elinikäistä oppimista käsittelevä englanninkielinen verkkolehti. Sen julkaisija on Kansanvalistusseura

Lisätiedot: Toimituspäällikkö Markus Palmén, LLinE, markus.palmen@kvs.fi

Lähteet:

Lifelong Learning in Europe 2/2014: Dana Moree, Dominika Drahovzalová: Red or blue, both is true

European Roma Rights Centre: Czech republic, Country profile 2011-2012