Valepesän virkkaaja harjoittelee yhteiseloa ampiaisten kanssa – Tutkija hahmottelee ihmisen uutta paikkaa maailmassa

 Valepesän virkkaaja harjoittelee yhteiseloa ampiaisten kanssa – Tutkija hahmottelee ihmisen uutta paikkaa maailmassa Valepesien virkkauksesta on tullut kestoilmiö.
Minna Santaoja pohdiskelee tiedeartikkelissaan ihmisen ja ampiaisen yhteiseloa.

Ampiaiset ovat parhaillaan pesänrakennuspuuhissa, ja moni on innostunut virkkaamaan valepesiä villalangasta – ei kutsuakseen ampiaisia pihapiiriinsä vaan pitääkseen ne loitolla. Valepesien virkkaamista on kutsuttu ilmiöksi, siksi runsaasti käsityölehdet ja neuvontajärjestöt, kuten Martat, ovat ohjeita jakaneet.

Voisivatko ihmiset ja ampiaiset elää sovussa? Kyllä, uskoo monilajiseen yhteiseloon perehtynyt tutkija Minna Santaoja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta.

”Ampiaisten valepesät ovat paradoksi. Vaikka niiden on tarkoitus estää ampiaisten pesintä, virkkaus on samalla huolenpitoa ampiaisista”, hän toteaa Aikuiskasvatus-tiedelehdessä julkaistussa vertaisarvioidussa tutkimuksessaan.

Teemanumero pureutuu sivistystyöhön planetaaristen kriisien ajassa.

Muutos lähtee pienistä teoista

Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on aikamme kriittinen kysymys. Siksi yhteiseloa ampiaisten ja muiden vähemmän mieluisiksi koettujen lajien kanssa on Santaojan mukaan syytä harjoitella.

Yksi tapa on valepesien virkkaaminen, jota hän tarkastelee tiedeartikkelissaan monilajisen yhteiselon tunnusteluna.

”Monilajinen käsityö voi rohkaista monilajisen yhteiselon pohdintaan. Ekokriisien aikakaudella on mietittävä uusiksi ihmisen paikka maailmassa: ihminen on laji lajien joukossa ja osa luontoa”, tutkija sanoo.

Monilajinen etiikka ja huolenpito kuuluvat ekologiseen sivistykseen, jonka edistäminen on yksi aikuiskasvatuksen tehtävistä. Aikuiskasvatuksessa niin tieteenä kuin käytäntönä olisi syytä korostaa läpikotaisen kulttuurisen muutoksen merkitystä.

”Tieteen tuoma ymmärrys ja ongelmien mittakaavan tiedostaminen on tärkeää, mutta ratkaisuja voidaan etsiä ilon kautta ja muistaen, että isotkin muutokset lähtevät liikkeelle pienestä”, Minna Santaoja sanoo.

Aikuiskasvatuksen teemanumero ”Sivistystyö planetaaristen kriisien ajassa” tuotettiin yhdessä Sivistystyön Vapaus ja Vastuu (SVV) -ohjelman kanssa. Kymmenvuotisuuttaan juhliva ohjelma edistää vapaan sivistystyön tutkimusta ja koulutusta, alan tutkijoiden ja toimijoiden vuorovaikutusta ja tutkimuksen vaikuttavuutta.

Lisää aiheesta:

Aikuiskasvatus-tiedelehti

Lisätiedot