Skip to Content
Ajankohtaista

Aikuisten medialukutaitokurssi kehitettiin vapaan sivistystyön tarpeisiin – Vastuu lukijalla? -kurssin materiaalit ovat nyt verkossa vapaasti käytettävissä

Julkaistu:

Somessa leviävien valeuutisten ja kuplautuneiden keskusteluiden aikana aikuisten medialukutaidon opetukselle on selkeä tarve, mutta kurssien tarjonta on niukkaa. Apua mediamaisemassa suunnistamiseen tarjoaa Vastuu lukijalla? -pilottikurssin pohjalta tuotettu kouluttajan paketti.

Työkalut medialukutaitokurssin suunnitteluun ja toteutukseen

Avoin kurssimateriaali on suunnattu järjestöjen ja vapaan sivistystyön oppilaitosten suunnittelijoille, opettajille ja tuntiopettajille.

”Esimerkiksi media-alan asiantuntija voi sen avulla suunnitella aikuisten medialukutaitokurssin paikalliseen kansalaisopistoon tai kansanopistoon. Näin työtä ei tarvitse aloittaa tyhjästä, vaan apuna ovat mediasivistyksen asiantuntijoiden pilotoima kurssi ja valmiit, omaan käyttöön muokattavat materiaalit”, sanoo aikuiskasvatuksen professori Jyri Manninen Itä-Suomen yliopistosta.

Hänen johtamansa Opinsauna-hanke oli yksi keväällä 2019 pilotoidun kurssin toteuttajista. Kumppaneina olivat sivistysjärjestö Kansanvalistusseura ja Helsingin työväenopisto, jossa kurssi pidettiin.

Yhteissuunnittelusta apua kohderyhmän tavoittamiseen

Medialukutaito auttaa erottamaan valheellisen tiedon luotettavasta tiedosta ja kommunikoimaan rakentavasti erilaisissa mediaympäristöissä. Sen omaksumisessa tarvitaan ajantasaista tietoa ja dialogissa syntyvää ymmärrystä.

Vastuu lukijalla? -kurssilla hyödynnettiinkin avointa kansalaiskeskustelua Sitran kehittämällä Erätauko-menetelmällä.

”Oma haasteensa oli tavoittaa niitä kohderyhmiä, jotka eivät seuraa vapaan sivistystyön perinteisiä markkinointikanavia. Uudentyyppiset kurssit vaativat uudentyyppistä markkinointia ja osallistavaa suunnittelua”, Jyri Manninen sanoo.

Ota Vastuu lukijalla? -kurssimateriaali käyttöösi Kansanvalistusseuran verkkosivuilla. 

Lisää aiheesta

Lisätiedot

Jaa artikkeli
Back to top