Skip to Content
Ajankohtaista

Asiantuntijat: ”Kasvatustieteiden yliopistokoulutuksen keskittäminen vaarantaisi koulutuksen tasa-arvon”

Julkaistu:

– Suositukset kasvatusalan yliopistokoulutuksen tarjonnan rajuksi keskittämiseksi kääntäisivät tasa-arvoistumiskehityksen suuntaa, kirjoittavat aikuiskasvatustutkijat tuoreessa Aikuiskasvatus-lehdessä.

Aikuiskasvatuksen tutkijoista ja Aikuiskasvatus-lehden toimituskunnan jäsenistä koostuva ryhmä kommentoi puheenvuorossaan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen rakenteellisen kehittämisen suosituksia, joita on koottu Kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen rakenteellisen kehittämisen raporttiin (UNIFI 2015). 

Raportin mukaan aikuiskasvatustiede voitaisiin keskittää kahteen yliopistoon. Tutkijoiden mukaan keskittämäinen johtaisi kuitenkin tutkimuksen ja laaja-alaisen käytännön ja teorian välisen yhteistyön kapea-alaistumiseen.

Asiantuntijoiden mukaan Suomessa tarvitaan laaja opettajankoulutusverkosto ja aikuiskasvatustieteellisen tutkimuksen verkosto.

– Erityisesti kasvatustieteet hyötyvät monialaisesta yliopistosta, monitieteisyydestä ja verkostoitumisesta, jota syntyy jatkuvasti tieteellisten seurojen organisoimana ja tutkimusryhmissä, jotka ylittävät yksikköjen raja-aitoja paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti, he kirjoittavat.

Tutkijat muistuttavat, että Suomen kaltaisessa pienessä maassa juuri koko maata kattavan yliopistoverkoston avulla on voitu tuottaa laaja-alaisia sivistyksellisiä vaikutuksia ja hyötyjä yhteiskunnalle. Aikuiskasvatus puolestaan kuuluu kasvatustieteissä tutkimusperinteeseen, joka on kansansivistyksellisten juurtensa avulla pyrkinyt rakentamaan ja vahvistanut tasa-arvoa yhteiskunnassa.

– Monikulttuuristuva Suomi tarvitsee entistä enemmän aikuiskasvatuksen ja elinikäisen oppimisen tutkimusta ja kehitystyötä.

Lue puheenvuoro kokonaan Aikuiskasvatuksen verkkosivuilta.

Uusi Aikuiskasvatus-lehti kuvaa itseään ohjaavaa oppijaa ja työntekijää nyky-yhteiskunnassa.

Aikuiskasvatus-tiedelehdessä kohtaavat kasvatus- ja yhteiskuntatieteilijät, nuoriso- ja työelämätutkijat sekä politiikan ja käytäntöjen tutkijat. Aikuiskasvatusta julkaisevat Kansanvalistusseura ja Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura ATS ry.

Lisätietoja: toimituspäällikkö Helka Repo, 040 759 4532, helka.repo@kvs.fi

 

Jaa artikkeli
Back to top