Elm Magazine: Aikuisten seksitietämys on edelleen puutteellista – asiantuntijat korjaisivat monta seikkaa myös seksikasvatuksen edelläkävijänä pidetyssä Suomessa

 Elm Magazine: Aikuisten seksitietämys on edelleen puutteellista – asiantuntijat korjaisivat monta seikkaa myös seksikasvatuksen edelläkävijänä pidetyssä Suomessa

Seksikasvatusta tutkineet maaraportit nimeävät Skandinavian ja Suomen seksuaalikasvatuksen edelläkävijöiksi. Siitä huolimatta Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalanen korjaisi paljon.

”Kehitettävää on sekä opetuksen laadussa että määrässä. Esimerkiksi peruskoulujen opetussuunnitelma antaa edelleen enemmän tunteja keihäänheitolle, kuin seksikasvatukselle,” hän sanoo Elm Magazinen haastattelussa.

Paalanen muistuttaa, että Suomen edistyksellisyyttä julistavat raportit keskittyvät pääasiassa fyysiseen terveyteen ja ohittavat merkittäviä henkisen hyvinvoinnin tekijöitä, kuten yleisen suhtautumisen omaan seksuaalisuuteen.

”Usein keskustelu jää kondomeihin, kuukautisiin ja raskauksiin, vaikka pitäisi puhua myös seksipositiivisuudesta, vuorovaikutuksesta ja suostumuksesta.”

Myös THL:n Katriina Bildjuschkin näkee tarpeen aikuisten seksuaalikasvatukselle – sen näytti etenkin seksuaalisuuskeskustelua radikaalisti tuulettanut #MeToo-liike.

”Ahdistelun vastainen liikehdintä osoittaa, ettei seksuaalista tasa-arvoa ole saavutettu liberaaleimmissakaan maissa”, hän toteaa.

Seksin tasa-arvoon on vielä matkaa, sanoo vammaisten seksuaalikasvattaja

Elm Magazinen seksiteemanumero ruotii seksuaalisuutta useasta kulmasta. Artikkelit pureutuvat muun muassa seksityöntekijöiden oikeuksiin, lasten hyväksikäytön ehkäisyyn ja vammaisten seksuaalisuuteen.

Asiantuntijoiden peräänkuuluttama tasa-arvo on erityisen kaukana, kun puhutaan vammaisten seksuaalioikeuksista. Seksuaalikasvattaja Raila Riikonenkertoo häpeän ja seksiavustajien puutteen rajoittavan vammaisten seksielämää huomattavasti.

Tilannetta voisivat helpottaa esimerkiksi seksiavustajien lisäkouluttaminen ja avoimen seksuaalikeskustelun lisääminen tuetun asumisen yksiköissä. Riikonen muistuttaa seksuaalisuuden olevan jokaisen ihmisoikeus.

”Me kaikki tarvitsemme rakkautta ja läheisyyttä,” hän sanoo.

Kysymys seksuaalisuudesta ja toisten kunnioittamisesta on aikuiskasvatuksen ja aikuisuuden ytimessä. Tieteenala tarkastelee aikuisuutta oppimisen ja eri elämänalueiden käytäntöjen kautta.

Elm Magazine on aikuiskoulutuksen ja elinikäisen oppimisen media, joka tarjoaa lukijoilleen tuoreimman tutkimuksen ja siitä poikivat ilmiöt englanniksi eri puolilta Eurooppaa. Sitä kustantaa sivistysjärjestö Kansanvalistusseura (KVS).

Lisätiedot:

Päätoimittaja Karoliina Knuuti, 040 826 8699, karoliina.knuuti(a)kvs.fi