Somekäyttäjät laativat ohjeet vihapuheen kohtaamiseen – rakentavaa keskustelutapaa testattiin Taiteiden yössä

 Somekäyttäjät laativat ohjeet vihapuheen kohtaamiseen – rakentavaa keskustelutapaa testattiin Taiteiden yössä

Sosiaalisessa mediassa jokaisella on mahdollisuus reagoida vihapuheeseen, häiriköintiin ja trollaamiseen. 

Somekonkarit Pekka Sauri ja Suvi Auvinen jakoivat vinkkinsä somekäyttäjille Kansanvalistusseuran Taiteiden yön Positiivisessa trollipajassa 15. elokuuta Helsingissä. Pajassa mentiin mukaan ajankohtaisiin keskusteluihin, jotka liittyivät esimerkiksi ilmastonmuutokseen, ruokavalioon, maahanmuuttoon ja politiikkaan. 

Suomen vaikuttavimpiin somekeskustelijoihin lukeutuvat aktiivitwiittaajat Sauri ja Auvinen ovat kohdanneet häiriköintiä verkossa usein. Trollipajassa laadittiin yhdessä konkareiden ja osallistujien kanssa viisi teesiä, joilla vihapuhetta ja trollaamista voi vastustaa.

Kaikkien yhteinen viesti on, ettei häiriköintiä pidä hyväksyä vaikenemalla.

Näillä keinoilla tulehtunut verkkokeskustelu selätetään:

  1. Älä jää yksin. Nettitrollausta tai häiriköintiä ei tarvitse sietää. Jos joudut vihapuheen kohteeksi, jaa kokemus ja tunteesi ääneen – sekä vertaisille että vihapuhujille. Tuomalla esiin rehellisen reaktiosi näytät häirikölle hänen toimintansa seurauksen, joka useimmiten jäisi somekeskustelussa näkymättömäksi.
  2. Käytä ääntäsi. Somekeskustelua vääristää itsensä tolkun ihmisiksi mieltävien haluttomuus osallistua ja ilmaista mielipiteensä. Kun näkyvillä ovat vain äänekkäimmät häiriköt, yleiskuva näyttää todellisuutta synkemmältä. Oletpa  asiantuntija, tutkija tai tolkun ihminen, voit aktivoitua ja auttaa luomaan vastavoimaa vihapuheelle. 
  3. Näytä tukesi. Tue asiallisia keskustelijoita kommenteilla, sillä puoltavat puheenvuorot voivat helpottaa vihapuheen tai häiriköinnin kohteeksi joutunutta suuresti. Jos julkisesti kommentoiminen hirvittää, voi tukensa näyttää myös yksityisviestillä.
  4. Älä alennu törkyyn. Vältä törkyviestien tasolle alentumista. Rakentavaa dialogia ei saa aikaan vastaamalla asiattomiin keskusteluihin solvauksilla. Räyhäämiseen sijaan hengähdä ja pyri kohtaamaan tunteesi rauhassa: Mikä vihapuhujaa todellisuudessa ärsyttää? Miksi hän tuottaa loukkaavaa sisältöä?
  5. Muista, ettei häirikkö tunne sinua. Usein vihanlietsojien kommentit satuttavat henkilökohtaisuudellaan. On hyvä muistaa, etteivät lietsojat puhu ensisijaisesti kohteestaan vaan purkavat omaa turhautumistaan. Etäännyttämällä itsesi loukkaavista kommenteista pidät huolta hyvinvoinnistasi.

Kansanvalistusseura (KVS) on maan vanhin, vuonna 1874 perustettu sitoutumaton sivistysjärjestö. 

Lisätiedot:

toimitusjohtaja Lauri Tuomi, 050 4769 977, lauri.tuomi(a)kvs.fi
viestintäpäällikö Annu Griñan, 040 7594 532, annu.grinan(a)kvs.fi