Skip to Content
Ajankohtaista

Suuri sivistyskeskustelu Educa 2024 -messuilla: Suomi ja suomalaiset ovat luottaneet sivistyksen voimaan ― Globaali monikriisiaika haastaa myös meidät

Kirjoittajat: Elina Heiskanen Julkaistu:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt vuoden 2024 Sivistyksen teemavuodeksi, jolloin sivistyksen päältä pyyhitään pölyt. Teemavuoden innoittajana on ollut sitoutumattoman sivistyssäätiö Kansanvalistusseuran 150-vuotisjuhlavuosi. Suuressa sivistyskeskustelussa pe 26.1. keskustelijoina ovat mm. presidentti Tarja Halonen ja opetusministeri Anna-Maja Henriksson.

Suomi ja suomalaiset ovat luottaneet sivistyksen voimaan demokratian ja hyvinvoinnin rakentajana. Vaan millainen rooli koulutuksella on sivistysvaltion turvaajana?

Kansanvalistusseura (Kvs-säätiö) tuo yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ja OAJ:n kanssa Educan Visio-lavalle pe 26.1. klo 14.30 keskusteluun vaikuttavia päättäjiä ja näkemystä koulutuksen arkityöstä. Koulutuksen ja sivistyksen merkityksestä sekä roolista ovat keskustelemassa presidentti Tarja Halonen, opetusministeri Anna-Maja Henriksson, europarlamentaarikko ja teemavuoden juhlatoimikunnan puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto, Kvs-säätiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Sauri sekä Etäkoulu Kulkurin koulunjohtaja Tuija Tammelander. Keskustelua johdattaa Aaro Kajaste.

”Educa 2024 on merkittävä areena koulutus- kasvatus- ja sivistysalan päättäjille sekä arjen koulutustyötä tekeville kasvattajille. Yhdessä OKM:n ja OAJ:n kanssa järjestettävä suuri sivistyskeskustelu kytkee koulutuksen merkityksen laajempaan yhteyteen sivistysvaltion ja demokratian rakentajana ja vahvistajana”, sanoo Kvs-säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi.

Tiedekeskus Soppi Educassa ja Suomen-kiertue

Suuren sivistyskeskustelun lisäksi Kvs-säätiö tuo Educaan ylläpitämänsä sivistyksen ja oppimisen tiedekeskus Sopen pop up -näyttelyn. Educassa löydät Sopen osastolta 6p61. Samalla alkaa myös Sopen koko Sivistyksen teemavuoden mittainen Suomen-kiertue. Sopen pop up -näyttelyssä voi vierailla kevään aikana Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä sekä syksyllä Joensuussa, Lahdessa, Vaasassa ja Rovaniemellä. Kesällä Sopen pop up ja Sivistyksen teemavuosi ovat mukana Porin SuomiAreenassa. Tiedekeskus Soppi on Suomen tiedekeskukset ry:n jäsen.

Sivistyksen teemavuosi 2024 on kaikille avoin tapahtumien vuosi, johon liittyvät yhteiskunnan eri sektorit, kuten koulutus, tiede ja tutkimus, liike-elämä, kulttuuri ja taide, työelämä, liikunta ja urheilu, kirjastoala, museot. Teemavuoden suojelijat ovat presidentti Tarja Halonen ja Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi.

Teemavuosi ja sen tapahtumat kytkeytyvät seuraaviin teemoihin:

  • kestävä tulevaisuus
  • monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja uussuomalaisuus
  • kulttuuri ja taide sivistyksen edelläkävijöinä
  • tieteestä sivistykseksi
  • lukutaito ja dialogi
  • elinikäinen oppiminen ja sivistys

Lisäksi läpileikkaavina teemoina ovat digitalisaatio ja myötätunto.

Teemavuoden tapahtumakalenteri ja lisää teemavuoden taustasta: sivistys.fi

Teemavuoden tapahtumia voi seurata tunnisteilla #sivistys2024 #bildning2024

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Elina Heiskanen Viestintäpäällikkö | Communications & Marketing Manager +358 40 7594 532 elina.heiskanen@kvs.fi
Back to top