Skip to Content
Ajankohtaista

Uraohjausosaamista tarvitaan jatkuvan oppimisen uudistuksessa – Asiakastilanteet ovat yhä vaativampia

Julkaistu:

– Uraohjauksen merkitys yhteiskunnassa korostuu korostumistaan tulevaisuudessa, toteaa ammattikunnan haasteisiin ja osaamistarpeisiin perehtynyt tutkijakolmikko.

Emilia Lammen, Katja Vähäsantasen ja Johanna Rantasen vertaisarvioitu tutkimus ”Uraohjaajien osaaminen ja haasteet työelämän murroksessa” julkaistiin Aikuiskasvatus-tiedelehden tuoreimmassa numerossa.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen jatkuvan oppimisen uudistuksella ajetaan yhä pidempiä työuria ja jatkuvaa oppimista läpi työurien. Uraohjauksen saatavuus, laadukkuus ja tehokkuus ovat kriittisiä kysymyksiä jatkuvan oppimisen strategian toteutumiselle.

Ohjausalan ammattilaisten haastatteluihin perustuvan tutkimuksen perusteella uraohjaaja on joustava moniosaaja, jolla on valmiutta kehittää osaamistaan ja mahdollisuuksia vaalia omaa jaksamistaan.

Uraohjaajan on osattava ohjata, tunnettava teoriat ja hallittava laajasti tietoa työ- ja opiskelumahdollisuuksista. Hänen on rakennettava luottamusta ja otettava huomioon asiakkaansa persoona, toiveet ja rajoitteet.

Uraohjaus siirtyy verkkoon

Työn suurimpia haasteita ovat vaikeat asiakastilanteet, ammatillinen hajanaisuus ja työssä jaksaminen. Uutta aiempaan tutkimukseen verrattuna on se, miten vahvasti ammatillinen hyvinvointi ja psykologinen osaaminen asiakastyössä korostuvat.

– Se heijastelee asiakkaiden tilanteita ja alati muuttuvaa, kiivastahtista työelämää, josta tarpeet kumpuavat, tutkijat tulkitsevat.

Uraohjausta annetaan yhä useammin verkossa kustannustehokkuuden ja saavutettavuuden vuoksi. Etäohjaus tuo mukanaan myös omat haasteensa.

– Esimerkiksi työkyvyn ja mielenterveyden ongelmat eivät välttämättä tule esiin etäohjauksessa. Lisäksi on mietittävä, miten eri ikäryhmien suhde teknologiaan ja verkkolukutaito voidaan ottaa huomioon.

Työurat on rakennettava kestäviksi

Tutkijat ehdottavat, että tulevaisuuden työurat on syytä rakentaa inhimillisesti kestävälle pohjalle. Se edellyttää, että ura ja muu elämä linkittyvät toisiinsa joustavasti ja ilman arvoristiriitoja, työ tuo taloudellisen turvan ja sitä voi uusintaa läpi uran.

Uraohjauksen rinnalla voikin puhua kokonaisvaltaisesta ura- ja elämänsuunnittelusta, jossa työ rakentaa merkityksellistä elämää.

– Uraohjaajien kyky tukea asiakkaiden kestävää ura ja elämänsuunnittelua ja samalla vastata yhteiskunnan ja yksilöiden muuttuviin tarpeisiin on kriittinen kysymys nyt ja tulevaisuudessa, tutkijat sanovat.

Aikuiskasvatus-tiedelehti

Lehden aiempia numeroita voi ostaa Booky-verkkokaupasta.

Lisätiedot

  • toimituspäällikkö Terhi Kouvo, Aikuiskasvatus, terhi.kouvo@kvs.fi, 0400 396 437
Jaa artikkeli
Back to top