Tutkija aktivistina? – Aikuiskasvatuksen teemanumeron julkistaminen Millaiseen toimintaan aikamme kutsuu tutkijaa?

Tutkija aktivistina? – Aikuiskasvatuksen teemanumeron julkistaminen

Ilmastonmuutoksen ja pakolaisuuden kaltaisissa  globaaleissa kysymyksissä ei ole hetkeäkään hukattavaksi. Kansalaisyhteiskunta on poliittisen vaikuttamisen kenttä ja keino, myös tutkijalle.

Aikuiskasvatuksen teemanumero ”Tutkija aktivistina?” julkistetaan tiistaina 29. maaliskuuta kello 10–12 Kvs-säätiön virtuaalisessa Sivistyskulmassa. Olet lämpimästi tervetullut keskustelemaan tutkijoiden kanssa siitä, millaiseen tutkimukseen ja toimintaan aikamme kutsuu tutkijaa.

Ilmoittaudu tästä:  https://bit.ly/ilmoittaudu_ak_teeman_julkkareihin

Tilaisuuden järjestävät Kvs-säätiö ja Aikuiskasvatuksen tutkimusseura  (ATS). Tapahtuma on ilmainen mutta vaatii ennakko-ilmoittautumisen.

Lue teemanumeroa vapaasti verkossa.

Ohjelma

Avaussanat: päätoimittaja, professori Ulpukka Isopahkala-Bouret

Miksi tutkijan aktivismista pitää puhua juuri nyt? teemanumeron päätoimittaja, vapaa tutkija Erja Laakkonen

Tutkijoiden puheenvuorot ja keskustelua:

  • ”Taidelähtöinen tutkimus ja aktiivinen kansalaisuus”, yliopistotutkija Jari Martikainen, Itä-Suomen yliopisto
  • ”Minkälainen tahansa tavallinen – tutkimusrunous taistelevan vammaistutkimuksen menetelmänä”, yliopistotutkija  Raisa Foster, Itä-Suomen yliopisto
  • ”Säätiö arkisivistyksen aktivistina”, toimitusjohtaja Lauri Tuomi, Kvs-säätiö

Paneeli: ”Kuinka tutkija ottaa aktivistin roolin yhteiskunnassa vai ottaako? Missä asioissa?” Keskustelijoina  tutkijat Hannele Cantell, Antti Saari ja Jani Pulkki. Paneelia moderoi toimituskuntalainen Severi Hämäri.

Päätössanat: professori, teemanumeron päätoimittaja Arto O. Salonen

Tutkimustieto kuuluu kaikille

  • Aikuiskasvatus on  kotimainen, tieteenalansa ainoa vertaisarvioitu tiedejulkaisu. Se on ilmaiseksi luettavissa osoitteessa https://journal.fi/aikuiskasvatus  koko historialtaan.
  • Sivistyskulma on fyysinen ja virtuaalinen kohtaamispaikka kaikille sivistyksen ystäville. Sen ohjelmaa myös striimataan ja taltioidaan, jotta teemoihin voi tutustua ajasta ja paikasta riippumatta.
  • Seuraa tapahtumaa somessa tunnisteilla #arkisivistys, #sivistyskulma, #AktivistiTutkija #aikuiskasvatus

Taustoita aihetta

  • Perttula, J. (2018). Käsityöaktivismi osallistaa ja aktivoi ajattelemaan. Aikuiskasvatus, 38(2), 140–147. https://doi.org/10.33336/aik.88335
  • Minna Santaoja: Ampiaisten valepesien virkkaus monilajisen yhteiselon tunnusteluna. Aikuiskasvatus, 41(2), 127–139. https://doi.org/10.33336/aik.109322
  • Teräsahde, S. (2020). Aikuiskasvatustoimijoiden mielikuvia tutkimuksen ja politiikanteon suhteesta ja vuorovaikutuksesta. Aikuiskasvatus, 40(4), 272–289. https://doi.org/10.33336/aik.100531

Lisätiedot

  • toimituspäällikkö Terhi Kouvo, terhi.kouvo@kvs.fi

Kuva: Priscilla du Prez / Unsplash