Skip to Content

Filosofian tohtori ja tietokirjailija Eero Ojanen historiikin julkistamistilaisuudessa.

Ajankohtaista

Suomen vanhimman sivistyssäätiön juhlateos valottaa maamme menestystarinan taustoja

Julkaistu:

Filosofian tohtori ja tietokirjailija Eero Ojanen historiikin julkistamistilaisuudessa.

Kansanvalistusseura sr. (Kvs-säätiö) on ollut keskeisessä roolissa monissa valtiomme historian merkittävissä tapahtumissa. Säätiö on muun muassa ollut etäopetuksen edelläkävijä jo sata vuotta sitten, edistänyt kaikille avoimen kirjastolaitoksen syntymistä sekä ollut perustamassa Yleisradiota. Kvs-säätiön merkityksestä ja sen vaikutuksesta yhteiskuntaamme jo 150 vuoden ajan kertoo tuore historiateos Sivistyssäätiö.

Teoksen on kirjoittanut filosofian tohtori ja tietokirjailija Eero Ojanen, joka peilaa säätiön toimintaa Suomen keskeisiin yhteiskunnallisiin tapahtumiin. Teos julkistettiin Kansanvalistusseuran (Kvs-säätiö) 150-vuotisjuhlassa Vanhalla Ylioppilastalolla 5.9.2024. 

Teoksen prologissa säätiön valtuuskunnan puheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen sekä hallituksen puheenjohtaja, filosofian tohtori Pekka Sauri keskustelevat sivistyksen merkityksestä kulloisenkin maailman ajan haasteisiin vastaavana toimintana, myös nykyisenä kriisiherkkänä aikana.  

Sivistysvaltion tulevaisuuteen suuntaavan epilogin on kirjoittanut Kvs-säätiön toimitusjohtaja, KTT Lauri Tuomi. 

Historiikki on kunnianosoitus menneille sukupolville, jotka ovat nähneet sivistyksen ja elämän mittaisen oppimisen merkityksen ratkaisevana menestystekijänä. Teos on kuvaus siitä, miten moninaisin tavoin sivistysvaltiotamme on rakennettu kautta vuosikymmenten. Yksi maailman köyhimmistä maista on kehittynyt 150 vuoden aikana yhdeksi menestyneimmistä sivistysvaltioista. Tulevaisuususko ja usko oppimiseen ovat kantaneet myös vaikeiden aikojen yli.

Suomalaisuuden ideana sivistys 

Kansanvalistusseuran perustamisessa keskeinen ajatus oli, että oman kulttuurin kehittämisen lisäksi haluttiin osallistua laajemmin tulevaisuuden yhteiskuntien rakentamiseen. 

”Kansanvalistusseuran varhainen idea oli olennaisesti Suomi, tai suomalaisuus, ja suomalaisuuden idea vastaavasti oli 1800-luvun lopulla juuri sivistys. Suomi luotiin sivistysvaltiona, Suomi tarkoitti sitä, että me täällä yhdessä luomme omaa kulttuuriamme ja osallistumme sitä kautta koko ihmiskuntaan. Se oli Suomen idea ja Kansanvalistusseura toteutti omalta osaltaan tätä ideaa suorastaan harvinaisen tyylipuhtaasti”, historiikin kirjoittanut Eero Ojanen summaa.  

Kumppanuuksia Suomesta Afganistaniin 

Sivistystyötä säätiö ei ole tehnyt yksin vaan lukuisten kumppanien kanssa. Eri vuosikymmeninä Suomen valtio on pyytänyt säätiöltä apua ajankohtaisiin haasteisiin – esimerkiksi koronapandemian aikana, kun koko koulujärjestelmä siirtyi muutamassa päivässä kokonaan etäopetukseen ja niin oppilaat kuin opettajatkin tarvitsivat tukea etäopetukseen 

Viimeisimpinä vuosina säätiö on kansainvälistynyt yhä vahvemmin, ja se puolustaa sivistystä pelottomasti niin Euroopassa kuin kauempanakin, jopa Afganistanissa asti. 

Juhlateos, Sivistyssäätiö, on tärkeä katsaus Suomen sivistyshistoriaan ja merkittävä kunnianosoitus niille, jotka ovat tehneet ja tekevät arvokasta työtä sivistyksen hyväksi. 

”Kansanvalistusseura on ollut keskeinen toimija Suomen sivistysvaltion kehittämisessä jo 150 vuoden ajan. Sivistys on ollut suomalaisuuden perusta, ja yhteistyökumppaneiden avulla säätiö on auttanut vastaamaan ajankohtaisiin haasteisiin niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Tämä työ jatkuu rohkeasti, puolustaen sivistystä niin kotimaassa kuin globaalistikin”, sanoo Kvs-säätiön hallituksen puheenjohtaja, Pekka Sauri.  

Juuri julkaistun teoksen voi tilata Kansanvalistusseuran omasta verkkokaupasta >>

Kansanvalistusseura ― sivistyksen peloton puolustaja jo vuodesta 1874 

Kansanvalistusseura sr. (Kvs-säätiö) on sitoutumaton sivistyssäätiö, jonka tehtävänä on edistää sivistystyötä, aikuiskasvatusta ja elinikäistä oppimista.  Säätiö keskittyy erityisesti arkisivistykseen. Se tarkoittaa yhdessä oppimista, jotta voimme pitää huolta ympäristöstä ja toisistamme. Kvs-säätiö koordinoi opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämän Sivistyksen teemavuoden tapahtumia. 

Sivistyspalkinnon ja Sivistyksen teemavuoden 2024 tunnisteet ovat #Sivistyspalkinto #arkisivistys #Sivistys2024 #Bildning2024 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Toimitusjohtaja Lauri Tuomi, Kvs-säätiö, lauri.tuomi(a)kvs.fi, 050 47 69 977
Viestintäpäällikkö Elina Heiskanen, Kvs-säätiö, elina.heiskanen(a)kvs.fi, 040 7594 532 

Teostiedot: 

Sivistyssäätiö
Kansanvalistusseura 150 vuotta 

Kirjoittaja: Eero Ojanen
Prologi: Presidentti Tarja Halonen ja Pekka Sauri
Epilogi: Lauri Tuomi  

ISBN 978-952-7533-53-6  

© kirjoittaja ja Kvs-säätiö / Kansanvalistusseura sr. 2024

Sivistyssäätiö – Kansanvalistusseura 150 vuotta

Jaa artikkeli
Back to top