Skip to Content
Ajankohtaista

Aikuiskasvatuksellinen teko -palkinto 2024 Sivistyksen ja oppimisen tiedekeskus Sopelle

Julkaistu:

Sivistyksen ja oppimisen tiedekeskus Soppi saa Aikuiskasvatuksellinen teko -palkinnon 2024. Aikuiskasvatuksen tutkimusseuran palkintoperusteissa mainitaan muun muassa tiedekeskuksen ainutlaatuisuus ja sivistys-aiheen ajankohtaisuus. Soppea ylläpitää Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.).

”Soppi syntyi ajatuksesta tehdä sivistys näkyväksi. Olemme todella iloisia vuoden aikuiskoulutuksellinen teko -palkinnosta, joka kertoo siitä, että olemme tässä tavoitteessa onnistuneet”, toteaa Kvs-säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt vuoden 2024 Sivistyksen teemavuodeksi. Teemavuotta koordinoi Kvs-säätiö. Osana vuoden tapahtumia Tiedekeskus Sopen kiertonäyttely vierailee useissa kaupungeissa eri puolilla Suomea. Kiertonäyttely on huomioitu myös Aikuiskasvatuksellinen teko -palkintoperusteissa.

”Kiertonäyttely sivistyksestä saapuu maaliskuussa Tampereelle, huhtikuussa Turkuun ja toukokuussa Jyväskylään. Juhannuksen jälkeen sen pääsee näkemään myös SuomiAreenalla Porissa. Syksyllä näyttelyn matka jatkuu Joensuuhun, Vaasaan ja Rovaniemelle. Kysyntä on ollut suurta!” kertoo Kvs:n TKI-päällikkö Heidi Kinnunen.

Sopessa pääsee osaksi sivistyksen tarinaa

Sopessa sivistys-teema kytkeytyy kasvatukseen ja koulutukseen. Suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa on ollut keskeinen asema sillä, mitä olemme ajatelleet sivistyksestä ja sen päämääristä. Sopen aikajana johdattaa vierailijan eurooppalaisen sivistyskäsitteen perustasta kohti tulevaisuutta. Aikajana auttaa myös hahmottamaan, miten sivistyskäsitys on aina kytköksissä omaan aikaansa ja muokkaa yhteiskuntaa.

”Suomalainen sivistys kiinnostaa maailmalla. Sopessa on käynyt jo lukuisia ulkomaisia ryhmiä eri puolilta maailmaa: opiskelijoita, opettajia ja koulutuksen kehittäjiä. Ryhmävierailuihin on kuulunut usein työpaja tai keskustelutilaisuus: nämä ovat saaneet innostuneen vastaanoton”, kertoo Lauri Tuomi.

”Tiedekeskus Soppi antaa paljon erityisesti ryhmävierailuilla. Se kirvoittaa kävijät keskusteluun, sillä sivistystä voi tarkastella hyvin monesta näkökulmasta”, sanoo Heidi Kinnunen.

Soppi on yhdessä oppimisen ympäristö

Palkintoperusteissa nostetaan esiin Sopen sisältöjen pohjautuminen tutkimustietoon: sisällöt on tuotettu yhteistyössä laajan asiantuntijajoukon kanssa. Sisältösuunnittelun tukena olivat Sitran Sivistys+ -ohjelmasta rahoitetut, Kvs-säätiön koordinoimat Sivistystilatyöpajat 2021-2022.

Sopen sisällöt jakautuvat kolmeen keskeiseen teemaan:

  1. Elinikäinen oppiminen – sivistystyön tarina
  2. Sivistyksen tasa-arvo
  3. Sivistys ja kestävä elämä

Teemoja toistavien sivistyksen rakennuspalikoiden avulla voi pohtia omia arvojaan – tai konkreettisesti rakentaa mieleisensä perustan vaikkapa sivistysyhteiskunnalle. Heidi Kinnunen on huomannut, että arvopalikat ovat tiedekeskuksen suursuosikki. Niiden äärellä on helppo analysoida omia ja kotimaansa arvoja:

”Ulkomaiset vieraamme ovat ehdottaneet muutamia uusiakin arvoja. Amerikkalainen kävijä kyseli yritteliäisyyden perään ja Brasiliasta kotoisin oleva vieras ehdotti sivistyksen lepäävän jalkapallon päällä. Jokaisen kävijän oma kokemusmaailma liittyy Sopessa osaksi sivistyksen tarinaa,” kuvailee Heidi Kinnunen.

”Soppi on yhdessä oppimisen ympäristö. Tervetuloa tutustumaan tiedekeskukseen Töölössä tai kiertueella muualla Suomessa!”

Aikuiskasvatuksellinen teko -palkinto luovutettiin Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivillä torstaina 8.2.2024.

Aikuiskasvatuksellinen teko -palkinnon perustelut

Aikuiskasvatuksellinen teko -palkinto myönnetään sivistyksen teemavuonna 2024 Soppi-tiedekeskukselle. Kansanvalistusseuran perustama Soppi avautui yleisölle elokuussa 2022. Sivistykseen ja oppimiseen pureutuva tiedekeskus on ainutlaatuinen innovaatio. Se kertoo sivistyksen historiaa eurooppalaisesta sivistyskäsityksestä kohti tulevaisuutta. Sopen sisällöt perustuvat tutkittuun tietoon ja ne on tuotettu yhteistyössä laajan asiantuntijajoukon kanssa. Soppi käsittelee sivistystä laaja-alaisesti elinikäisen oppimisen, sivistyksen tasa-arvon ja kestävän elämän näkökulmista. Kohderyhmänä ovat opettajat, opiskelijat, päättäjät, kansalaisjärjestöt ja kaikki oppimisesta ja sivistyksestä kiinnostuneet.

Soppeen voi tutustua Kansanvalistusseuran tiloissa Helsingissä, jolloin paikalla on aukioloaikoina opas, jonka kanssa voi keskustella tiedekeskuksen teemoista. Sivistyksen teemavuonna 2024 Soppeen on mahdollista tutustua myös eri puolilla Suomea. Sopen kiertonäyttely kiertää Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa, Vaasassa ja Rovaniemellä. Sopen suppeampaan moduuliin voi myös tutustua Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivillä.

Soppi on erityisen ajankohtainen meidän ajassamme. Sivistyksen merkitystä ei voi liikaa korostaa nykyisessä epävarmassa ja haastavassa maailmantilanteessa. Sivistyksen avulla on mahdollista selvitä vastassamme olevista viheliäisistä ongelmista. Soppi kertoo sivistyksen tarinan tiiviisti mutta kiinnostavasti ja tutkittuun tietoon perustuen. Se on myös visuaalisesti taitavasti koottu kokonaisuus.
****
Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura (ATS) verkossa

Tiedekeskus Soppi

Elokuussa 2022 yleisölle avattu Soppi on ensimmäinen sivistyksen ja oppimisen tiedekeskus Suomessa.

  • mitä? sivistyksen historiaa ja nykypäivää sekä sivistyksen tulevaisuuden hahmottelua
  • kenelle? kaikille aihepiiristä kiinnostuneille – yksin tai ryhmässä; oppilaiden, työkavereiden tai vaikkapa harrastusporukan kanssa
    missä? Cygnaeuksenkatu 4 , Helsinki
  • milloin? avoinna tiistaisin ja torstaisin klo 13-16.30. Ryhmävierailut sopimuksen mukaan. Ajantasaiset aukiolo- ja pääsymaksutiedot: tiedekeskussoppi.fi

Sopen ylläpitäjä Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.) on sivistystyön ja elinikäisen oppimisen asiantuntija , Suomen vanhin sivistystyötä ja elinikäistä oppimista edistävä säätiö.

Soppi on Suomen tiedekeskukset ry:n jäsen.

 

Lisätietoja

Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.)
Toimitusjohtaja Lauri Tuomi
+358 50 47 69 977, lauri.tuomi@kvs.fi

TKI-päällikkö Heidi Kinnunen
+358 440 999 405, heidi.kinnunen@kvs.fi

Tiedekeskus Soppi

Jaa artikkeli
Back to top