Skip to Content
Ajankohtaista

Aikuiskasvatus-tiedelehti: Vuoden tiedeartikkeli avaa psykoanalyyttisen näkökulman elinikäiseen oppimiseen

Julkaistu:

Aikuiskasvatus-tiedelehti palkitsee 17. helmikuuta kasvatustieteen tutkijatohtori Antti Saaren vuoden 2016 tiedeartikkelista. Tilaisuus järjestetään Helsingissä Tieteiden talolla klo 14.30.

Artikkelissaan Elinikäinen oppiminen ja yksilöivä valta Saari tarkastelee elinikäistä oppimista hallintavallan ja psykoanalyysin näkökulmista.

Lehden toimituskunta sanoo, että kirjoittaja lähestyy tematiikkaa omaperäisesti, analyyttisesti ja oivaltavasti.

Elinikäisellä oppimisella tarkoitetaan kaikkea elämän aikana tapahtuvaa oppimista myös tutkintoon johtavan koulutuksen ulkopuolella ja arjessa. Se voidaan nähdä myös yksilöön kohdistuvana velvoitteena ja hallintana, joka rohkaisee ihmistä ottamaan vastuun omasta oppimisestaan.

Hallinnantutkimusta ja psykoanalyysiä yhdistävässä analyysissaan Saari paljastaa, miten elinikäisen oppimisen ideologia ohjaa yksilöä tavoittelemaan aina uusia taitoja yhteiskunnan ja työelämän tarpeiden mukaan.

– Yksilön elämänkaari ei enää koostu selkeistä vaiheista, joissa koulutuksella ja oppimisella on oma paikkansa. Sen sijaan elämänkaari on pirstaloitunut koulutuksen, työn ja työttömyyden toisiaan ennakoimattomasti seuraaviin osiin. Elinikäisen oppimisen ideologia luo mielikuvia jatkuvasta uudelleenkouluttautumisen tarpeesta, Saari kirjoittaa.

Suomessa elinikäinen oppiminen on määritelty yhdeksi koulutuspolitiikan näkökulmaksi.

Aikuiskasvatus-tiedelehdessä kohtaavat kasvatus- ja yhteiskuntatieteilijät, nuoriso- ja työelämätutkijat sekä politiikan ja käytäntöjen tutkijat. Aikuiskasvatusta julkaisevat Kansanvalistusseura ja Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura ATS ry.

Lisätiedot:
toimituspäällikkö Terhi Kouvo, 040 5248 798, terhi.kouvo@kvs.fi
tutkijatohtori Antti Saari, 050 318 6839, antti.w.saari@uta.fi

 

Jaa artikkeli
Back to top