Skip to Content

Tämän vuoden CONFINTEA VII -konferenssi järjestetään Marokossa 15.-17. kesäkuuta 2022. Kuva: Unesco

Ajankohtaista

Aikuiskoulutuksen maailmankonferenssi CONFINTEA: mistä tapahtumassa on kyse?

Julkaistu:

Tämän vuoden CONFINTEA VII -konferenssi järjestetään Marokossa 15.-17. kesäkuuta 2022. Kuva: Unesco

Unescon aikuiskoulutuksen maailmankonferenssi on ainutlaatuinen tapahtuma, joka vaikuttaa myös suomalaiseen aikuiskasvatuspolitiikkaan.

Tiedätkö jo mikä on CONFINTEA?

YK:n tiede-, kulttuuri- ja opetusjärjestö Unescon järjestämä aikuiskoulutuksen maailmankonferenssi (International Conference on Adult Education) toteutetaan vain kerran kahdessatoista vuodessa, ja se linjaa seuraavan vuosikymmenen globaalia aikuiskoulutusta ja elinikäistä oppimista.

Tämän vuoden CONFINTEA VII -konferenssi järjestetään Marokossa 15.-17. kesäkuuta 2022, ja paikalle odotetaan yli tuhatta osallistujaa eri puolilta maailmaa.

Kvs-säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi matkustaa Marokkoon osana Suomen virallista delegaatiota.

Kysyimme häneltä, mikä on CONFINTEAn vaikutus suomalaisen aikuiskoulutuksen arkeen.

Miten Suomi näkyy CONFINTEA-konferenssissa?

Kaikista YK:n jäsenvaltioista on kutsuttu kolmen hengen delegaatiot konferenssiin. Suomen delegaation puheenjohtajana toimii opetusministeri Li Anderssonin valtiosihteeri Dan Koivulaakso.

Minun lisäkseni delegaatioon osallistuu opetus- ja kulttuuriministeriöstä erityisasiantuntija Saara Ikkelä.

Ulkoministeriön kutsumana, niin kutsuttuna observoijana konferenssiin osallistuu lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriöstä erityisasiantuntija Kati Anttalainen.

Mikä on tapahtuman merkitys suomalaiselle aikuiskoulutuspolitiikalle?

CONFINTEA VII on erittäin merkittävä niin globaalille kuin eurooppalaiselle ja suomalaiselle aikuiskoulutuspolitiikalle. Konferenssi linjaa aikuiskoulutusta ja elinikäistä oppimista seuraavalle 12 vuoden ajanjaksolle.

Konferenssin aikana julkaistaan aikuiskoulutuksen globaalin tilan raportti (The Global Report on Adult Learning and Education, GRALE) ja 12 seuraavaa vuotta linjaava asiakirja (Marrakech Framework for Action).

Erityisen tärkeä teema tulee olemaan globaali, kestävä tulevaisuus. Maailma on murroksessa: ilmastonmuutos, digitalisaatio, työn murros ja erilaiset kriisit – kuten Venäjän hyökkäys Ukrainaan – edellyttävät myös aikuiskoulutuksen muutosta.

Paremman tulevaisuuden tekeminen on kaikkien kansalaisten asia, ja tähän tarvitaan osaamista sekä elinikäisen oppimisen valmiuksia.

Mitä itse odotat erityisesti tämän vuoden konferenssilta?

Konferenssin ohjelma käsittelee edellisessä vastauksessa kuvaamiani suuria haasteita. Odotan mielenkiintoisia keskusteluja ja konkreettisia esityksiä toimista, joilla näihin haasteisiin voidaan vastata.

CONFINTEA VII on upea mahdollisuus verkottua globaalisti. Toimin Euroopan aikuiskoulutusjärjestön EAEA:n varapuheenjohtajana, ja myös tässä roolissa on mukava tavata kollegoita ympäri maailmaa.

Odotan siis mielenkiintoisia tapaamisia, keskusteluja ja tapaamisia. Tietenkin toivon myös erinomaisia eväitä aikuiskoulutuspolitiikan ja sivistystyön kehittämiseen täällä Suomessa ja Euroopassa.

Perjantaina 18.6. julkaistaan aikuiskoulutuksen seuraavien 12 vuoden linjaukset, ja tämän asiakirjan työstäminen jatkuu konferenssipäivien aikana. Suomi on saanut varsin hyvin omat näkemykset mukaan valmisteluasiakirjoihin, ja tämän eteen töitä tehdään konferenssin ajan. Odotan siis erinomaista lopputulosta!

 

Yksi varsinaista CONFINTEA-konferenssia edeltävistä tapahtumista on kansainvälisen aikuiskoulutusneuvosto ICAE:n 14.6. järjestämä kansalaisjärjestötapahtuma(Civil Society Forum). Lue lisää kansalaisyhteiskunnan roolista CONFINTEA VII:ssa englanninkielisestä Elm Magazinesta!

Jaa artikkeli
Back to top