Aikuiskoulutus ja vapaa sivistystyö vastaavat osaltaan Euroopan väestön ikääntymisen, digitalisaation ja lisääntyneen maahanmuuton luomiin haasteisiin. Siksi niiden rahoitus tulee turvata EU:n budjetissa ja koulutuksen Erasmus+-rahoitusohjelmassa.
Arviolta 70 miljoonalla eurooppalaisella on alhaiset perustaidot. Samanaikaisesti digitalisaatio edellyttää uusia taitoja työntekijöiltä, kansalaisilta ja kuluttajilta. Eurooppa tarvitsee työvoimaa, joka sopeutuu muutoksiin nopeasti. Aikuiskoulutuksen ja vapaan sivistystyön rahoitus on kuitenkin pienin koko Erasmus+-ohjelmassa.
– Eurooppalaiset työntekijät ovat mittavien kouluttautumishaasteiden edessä. Aikuiskoulutus, kuten vapaa sivistystyö Suomessa, pystyy vastaamaan muuttuviin koulutustarpeisiin ketterästi. Aikuiskoulutus tavoittaa hyvin myös maahanmuuttajat, pakolaiset ja syrjäytymisvaarassa olevat ryhmät, sanoo Kansanvalistusseuran toimitusjohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski.
Euroopan unionissa neuvotellaan nyt vuoden 2020 jälkeisestä EU-rahoituksesta. Erasmus+-ohjelmalla on mahdollista lisätä aikuiskoulutuksessa opiskelevien määrää ja siten hyvinvointia Euroopassa.
Erasmus+-ohjelma tukee myös yhteistyötä ja hyvien käytäntöjen vaihtoa eurooppalaisten aikuiskouluttajien välillä.
– Suomen kaltaisen pienen kielialueen toimijoille Erasmus+ tarjoaa mahdollisuuksia harjaantua toimimaan kansainvälisesti ja vahvistaa eurooppalaista sivistysyhteistyötä, Ruuskanen-Parrukoski sanoo.
Kansanvalistusseura ja Euroopan aikuiskoulutusjärjestö EAEA ovat laatineet suositukset aikuisten oppimisen turvaamiseksi tulevassa Erasmus+-ohjelmassa:
- Aikuiskoulutukseen ja vapaaseen sivistystyöhön suunnattua rahoitusta tulee lisätä nykyisestä 5 prosentista 20 prosenttiin.
- Ohjelma mahdollistaa nykyisellään aikuiskouluttajien liikkuvuudet. Tulevaisuudessa liikkuvuudet tulee avata myös aikuisoppijoille.
- Ohjelmaan sisältyviä laajoja strategisia kumppanuushankkeita tulee lisätä.
- Laajojen strategisten kumppanuushankkeiden rinnalle tulisi tuoda mahdollisuus toteuttaa myös hankkeita, joihin pienetkin aikuiskoulutusorganisaatiot voisivat osallistua.
- Korkeakoulutuksesta tutut yritys-, tutkija- ja järjestöyhteistyöhankkeet, osaamis- ja tietoallianssit, tulisi avata myös aikuiskoulutustoimijoille. Aikuiskoulutusalliansseilla voitaisiin vastata aiempaa vaikuttavammin isoihin eurooppalaisiin osaamistarpeisiin.
Lue lisää suosituksia aikuiskoulutuksen tukemiseksi EU-budjetissa EAEA:n suomenkielisestä Erasmus+-esitteestä.
Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski, 050 563 4671, pirkko.ruuskanen-parrukoski@kvs.fi
EAEA-tiedottaja Helka Repo, 040 511 2475, helka.repo@kvs.fi