Skip to Content
Ajankohtaista

Digilukutaito kansalaistaidoksi -webinaarisarja syksyllä

Julkaistu:

Kysyimme, mitä kirjastot ja kansalaisopistot toivovat mediakasvatustyönsä tueksi. Saimme yli sata vastausta. Vastausten pohjalta suunniteltu Digilukutaito kansalaistaidoksi -webinaarisarja käynnistyy syyskuussa. Webinaarit ovat maksuttomia, mutta niihin on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautuminen avautuu 1.9.2023.

Digilukutaito kansalaistaidoksi -webinaarisarja on räätälöity erityisesti kirjastojen ja kansalaisopistojen työntekijöiden tarpeisiin.

Kyselyvastausten perusteella lisää tietoa kaivattiin muun muassa virheellisen tiedon torjunnasta, algoritmeista ja digitaalisen identiteetin hallinnasta. Moni kaipasi myös perustietojen päivitystä ja pedagogisia työkaluja:

”Kaipaan lisää tietoa algoritmien vaikutuksesta käytökseen, tekoälyjärjestelmiin liittyvistä eettisistä kysymyksistä ja kansalaisten oikeuksista.”
”Henkilötietojen suojaaminen ja omien (tai asiakkaiden) tietojen leviäminen pohdituttaa paljon!”
Mediakasvatustyön tueksi toivottiin lisäksi materiaalipankkia, jota voisi hyödyntää omassa työssä, käytännön vinkkejä, napakoita tietoiskupaketteja jaettavaksi sekä vertaisoppimista.
”Materiaalipankki olisi hyvä, ja jokin innostavan puhujan vetämä webinaari.”
”Materiaalipankista voisi ottaa informatiivisia, lyhyitä esitteitä kaikenikäisille ja eritasoisille ihmisille.”
”Valmiiden opetusmateriaalien pohjalta voisi keskustella vaikka pienryhmissä. Useista eri teemoista tietoiskuja.”

Webinaarisarjan tavoitteena on tukea kirjastoja ja kansalaisopistoja heidän roolissaan kansalaisten media- ja digilukutaitojen vahvistajina. Sarjan webinaareissa käsitellään digitaalisen informaatiolukutaidon tärkeimpiä teemoja algoritmien vaikutuksesta virheellisen tiedon torjuntaan. Koulutukset tarjoavat tiiviit tietopaketit ja käytännön työkaluja mediakasvatustyöhön.

Webinaarisarja on osa hanketta, jonka Kvs-säätiön toteuttaa yhteistyössä Faktabaarin, Helsingin kaupunginkirjaston ja Kansalaisopistojen liitto KoL:n kanssa.

Keskusteluja ja tiimitöitä

Webinaarit rullaavat koko syksyn. Puhujina on maan nimekkäimpiä asiantuntijoita Mikko Hyppösestä Suvi Uskiin. Fasilitoijana toimii Faktabaarin Markus Neuvonen. Jokaiseen webinaariin sisältyy 40 minuutin luento keskusteluineen sekä tiimityöskentelyä työpajoissa. Materiaalit kerätään materiaalipankkiin, josta ne ovat hyödynnettävissä webinaarien jälkeen.

Ilmoittautuminen webinaareihin alkaa 1.9.2023. Mukaan pääsee aina 60 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Kiinnostuneet voivat ilmoittautua yhteen, useampaan tai vaikka kaikkiin tapahtumiin. Webinaarit ovat maksuttomia.

Algoritmeista verkkohäirintään: Digilukutaito kansalaistaidoksi -webinaarisarja

1. Torstai 28.9. klo 13-15

Virheellisen tiedon tehokas torjunta: Miten kuvamanipulaation voi tunnistaa? Mikä on paras tapa tarkistaa lähteet?
Puhuja: vastaava toimittaja Pipsa Havula, faktantarkistuspalvelu Faktabaari

2. Torstai 12.10.2023 klo 13-15

Digitaalisten palveluiden keräämän tiedon hallinta: Millaisia tietoja meistä kerätään? Miten niitä voidaan käyttää ja miten niitä voi itse hallita?
Puhuja: Mikko Hyppönen, WithSecure

3. Torstai 9.11.klo 13-15

Miten puuttua verkkohäirintään?
Puhuja: sometohtori ja sosiaalisen median tutkija Suvi Uski

4. Torstai 23.11. klo 13-15

Henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen: Millaisia tietoja voidaan säilyttää? Miten suojautua identiteettivarkauksilta?
Puhuja: Sosiaalisen median ja tietosuojan asiantuntija Harto Pönkä

5. Torstai 7.12. klo 13-15

Miten algoritmit vaikuttavat käyttäytymiseemme? Mitä meidän pitäisi tietää niihin liittyvistä eettisistä kysymyksistä ja oikeuksistamme?
Puhuja: väitöskirjatutkija Laura Savolainen, Helsingin yliopisto

 

Teksti: Katriina Palo-Närhinen

Jaa artikkeli
Back to top