Skip to Content
Ajankohtaista

Etäkoulu Kulkuri laati viisi teesiä ulkomailla asuvan lapsen äidinkielestä

Julkaistu:

Suomalaisen verkko-opetuksen edelläkävijä Etäkoulu Kulkuri laati viisi teesiä lapsen äidinkielen merkityksestä ulkomailla. Teesit kertovat, miksi ulkomailla asuvan perheen kannattaa pitää ovi auki Suomeen ja lapsen omaan äidinkieleen.

  1. Äidinkieli on tärkein. Ulkomailla asuvalle lapselle oma äidinkieli on elintärkeä – jos siitä ei pidetä huolta, se taantuu, ja perheen takaisinmuutto Suomeen voi jäädä haaveeksi.
  2. Yhteys Suomeen ehkäisee aivovientiä. Kun äidinkieli säilyy ja kehittyy ulkomaillakin, paluumuutto Suomeen ja suomalaiseen kouluun onnistuu.
  3. Vanhempien asenne ratkaisee. Lapsen oman äidinkielen säilyminen ja kehittäminen ulkomailla on vanhempien vastuulla. Vanhemmat tarvitsevat tietoa lapsen äidinkielen merkityksestä.
  4. Koulutuksen tulee olla tasa-arvoista. Kohtuuhintaiset ja kaikkien ulottuvilla olevat opiskelumahdollisuudet takaavat, että myös ulkosuomalaisilla lapsilla on mahdollisuus oman äidinkielen opiskeluun ja suomalaiseen perusopetukseen. Suomessa tuotetut digitaaliset palvelut edistävät tasa-arvon toteutumista.
  5. Kansainväliset lapset ovat arvokkaita Suomelle. Ulkomailla asuneet lapset ja nuoret ovat kielitaitoisia, tottuneita kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen ja toimimiseen monikulttuurisessa maailmassa. Heistä kannattaa pitää kiinni! 

Teesit syntyivät, kun Etäkoulu Kulkuri avasi digitaaliset ovensa 11. kesäkuuta Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Tilaisuudessa myllytettiin ajatuksia äidinkielen merkityksestä ja kumottiin myyttejä etäopetuksesta yhdessä opettajie, koululaisten ja asiantuntijoiden kanssa.

Verkkokoulu tavoittaa ympäri maailmaa

Etäkoulu Kulkuri on ulkomailla asuvan oppilaan etäkoulu, jossa lapsi oppii suomen kieltä ja suomeksi – tarvittaessa kaikkia peruskoulun aineita. 

Kulkurissa opiskeli lukuvuonna 2018–2019 noin 450 oppilasta eri puolilla maailmaa. Suurin osa heistä kävi koulua asuinmaassaan ja täydensi opintoja Kulkurissa. Suomen kieli ja kirjallisuus on tärkein ja eniten opiskeltu aine.

Kulkuri-verkkokoulu on saavutettavissa kaikkialla maailmassa ja mahdollistaa oman äidinkielen opiskelun asuinpaikasta riippumatta. Kulkurin toimisto on Helsingin Töölössä, mutta oppilaat ympäri maailmaa noin 60 maassa, ja opettajistakin moni asuu ulkomailla. Kulkurin yhteydessä toimii suomenruotsalaisille ulkomailla asuville lapsille opetusta tarjoava Nomadskolan

Kulkuri on toiminut vuodesta 1975. Sen toiminnasta vastaa sivistysjärjestö Kansanvalistusseura. Tutustu Kulkurin oppilaisiin maailmalla videotarinassa

Lisätiedot:

Koulunjohtaja Tuija Tammelander, tuija.tammelander(a)kvs.fi, +358 50 383 3969

Jaa artikkeli
Back to top