Skip to Content
Ajankohtaista

Etäkoulu Kulkuri sai ensimmäisenä verkkokouluna Suomessa kestävän kehityksen sertifikaatin

Julkaistu:

Ulkomailla asuvien oppilaiden Etäkoulu Kulkuri on saanut OKKA-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatin ensimmäisenä verkkokouluna Suomessa. OKKA-säätiö on tunnustettu opetusalan kestävän kehityksen asiantuntija. Se vastaa valtakunnallisesta Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifioinnista.

Sertifikaatin luovutustilaisuudessa puhunut säätiön suunnittelupäällikkö Erkka Laininen painottaa, että talous ja teknologia eivät riitä ratkaisemaan globaalia ekologista kriisiä, vaan tarvitaan sivistyksen arvopohjaa.

Samalla sivistyksen käsitettä on uudistettava. Ekososiaaliseen sivistykseen kuuluvat vastuullisuus, kohtuullisuus ja ihmistenvälisyys.

– Verkkokoulun auditointi oli OKKA-säätiölle uusi haaste, sillä Kulkurilla ei ole fyysistä oppimisympäristöä, vaan koulu ja yhteisö ovat verkossa. Sertifioinnin myötä huomattiin, että myös virtuaaliyhteisössä on valtava potentiaali ja verkko voi vahvistaa yhteisöllisyyttä.

Kestävä kehitys tuli juhlapuheista käytäntöön

Kulkurin koulunjohtaja Tuija Tammelander sanoo, että sertifioinnin avulla kestävä kehitys on tuotu arvoista ja juhlapuheista arjen työhön. Sertifikaatin tavoittelu pakotti kehittämään koulun käytäntöjä ja toimintaa. Ilman sertifiointia se ei olisi onnistunut.

–  Suosittelen sertifikaatin hakemista kaikille oppilaitoksille, jotka haluavat kehittää toimintaansa kestävämmäksi.

Kehittäminen ei pääty tunnustukseen, vaan Kulkurissa katsotaan tulevaisuuteen: tehdään näkyväksi kestävän kehityksen oppimispolkua ja perustetaan verkko-oppilaskunta oppilaiden osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistamiseksi.

Kulkuri toimii Kansanvalistusseura-säätiössä. Säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi toivoo, että sertifikaatti auttaa osaltaan vakiinnuttamaan jo 45 vuotta harkinnanvaraisen rahoituksen varassa olleen Etäkoulu Kulkurin toiminnan.

Joulukuussa Kulkurista tuli myös maailman ensimmäinen verkkokoulu, joka sai Unesco-koulun statuksen.

Pian 150 vuotta täyttävän Kansanvalistusseuran arvot ovat yhteisöllisyys, vastuullisuus, yhdenvertaisuus ja uudelleen ajattelu. Kaikkea toimintaa arvioidaan kestävän kehityksen ja ekososiaalisen sivistyksen näkökulmasta.

Kansanvalistusseura sr. on sitoutumaton sivistyssäätiö.

Lisätiedot: koulunjohtaja Tuija Tammelander, Etäkoulu Kulkuri, 050 3833 969, tuija.tammelander(a)kvs.fi

Jaa artikkeli
Back to top