Skip to Content

Kvs-säätiön viestinnän asiantuntija Heini Huhtinen haastatteli toimittaja-kirjailija Laura Pörstiä ja kestävän kehityksen asiantintijaa, professori Arto O. Salosta vaatteiden etiikasta.

Ajankohtaista

Haagan puistofilosofia vei keskustelut lähelle ihmisiä ja sai aikaan yleisöryntäyksen – paikallisuus koettiin tärkeäksi

Julkaistu:

Kvs-säätiön viestinnän asiantuntija Heini Huhtinen haastatteli toimittaja-kirjailija Laura Pörstiä ja kestävän kehityksen asiantintijaa, professori Arto O. Salosta vaatteiden etiikasta.

Haagan puistofilosofian yleisö otti uuden kaupunkioppimisen tapahtuman heti omakseen.

14. elokuuta järjestetyssä filosofiatapahtumassa vieraili noin 150 ihmistä. Helsingin Sanomien suoraa lähetystä Alppiruusupuistossa seurasi yleisöä ympäri maata.

Päivään kuului filosofiaa eri näkökulmasta valottavia keskusteluja aivoista ja mielestä, ihmisen ja lemmikin yhteiselosta sekä kestävistä vaatevalinnoista. Tarjolla oli puistofilosofin vastaanottoja, aistihavaintoja ruokkivia kävelyjä sekä filosofiapohdintoja lapsille ja nuorille.

Tapahtuman suosio osoittaa, että ihmisillä on suuri tarve ajatusten vaihtoon ja kohtaamisiin.

Tilaisuudessa puhunut filosofi Tuomas Nevanlinna arvioi filosofian kiinnostavan ihmisiä erityisesti tämänhetkisen maailmantilanteen vuoksi.

”Eletään aika kuumeisia ja epävarmoja aikoja. Samaan aikaan filosofinen pohdinta on jäänyt viime vuosina marginaaliin julkisessa keskustelussa ja mediassa – puistossa järjestettävä kaupunkifestivaali mahdollisti vuorovaikutteisen ja avoimen keskustelun filosofisista kysymyksistä.”

Ihmisillä tarve ajatusten vaihtoon

Haagan puistofilosofia on osa Kvs-säätiön Sivistyskulman ohjelmistoa. Kulman tavoitteena on luoda kohtaamispaikkoja yhdessä oppimiselle sekä kasvokkain että virtuaalisesti.

Filo ry:n opettaja ja lapset työpajassa
Filosofian opettajat Emilia Lehtinen ja Else Turunen Filo ry:stä pitävät työpajaa lapsille ja nuorille.

Kaupunkitapahtumat tuovat ihmisiä yhteen omalla lähialueellaan ja tarjoavat paikan spontaanille vuorovaikutukselle turvallisessa ja dialogisessa hengessä. Se tutkitusti edistää hyvinvointia ja oppimista.

”Sivistyskulmassa on mahdollisuus törmäyttää eri tieteen- ja yhteiskunnan aloja. Juuri nämä törmäytykset ovat kiinnostavia. Uskon, että näistä syntyy uusia sivistysinnovaatioita ja pystymme rakentamaan polkua arkisivistykseen. Arkisivistys tarkoittaa meille yhdessä oppimista, jotta voimme pitää huolta toisistamme ja ympäristöstämme”, sanoo säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi.

Paikallisuus ja yhteisöllisyys koetaan tärkeäksi

Tapahtuman järjesti Kvs-säätiö yhdessä Kriittisen korkeakoulun, Five ry:n, Filo ry:n, Lassila & Tikanojan sekä Helsingin Sanomien kanssa. Filosofisen praktiikan verkosto Five ry toi Alppiruusupuistoon lainaa filosofi -palvelun, ja Filosofiaa lapsille, nuorille ja yhteisöille Filo ry tarjosi tehtäviä lapsille.

”Ajattelen, että iso selittävä tekijä tapahtuman suosiolle oli toimiva yhteistyö – paikallisuus yhdistettynä vanhaan kulttuurisäätiöön ja Kriittiseen Korkeakouluun ja Helsingin Sanomiin. Löimme viisaat päämme yhteen ja toimme yhteen hyvin laajaa osaamista ja erilaisia näkökulmia”, toteaa haagalainen toimittaja-kirjailija Salla Ranta, yksi tapahtuman järjestäjistä.

Yleisöä päälavan edessä.
Yleisö seurasi toimittaja Jussi Ahlrothin juontamaa keskustelua aivoista ja mielestä. Keskustelemassa aivotutkija Katri Saarikivi ja filosofi Tuomas Nevanlinna.

Lauantain keskusteluissa olivat mukana filosofit Tuomas Nevanlinna ja Elisa Aaltola, filosofian professori Matti Häyry, aivotutkija Katri Saarikivi, professori, kestävän kehityksen asiantuntija Arto O. Salonen, toimittaja, kirjailija Laura Pörsti sekä kirjailija Jukka Laajarinne.

Keskusteluihin voi palata Sivistyskulman tapahtumasivulla ja Helsingin Sanomien striimaamissa keskusteluissa.

Lue lisää: kvs.fi/sivistyskulma

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Lauri Tuomi, lauri.tuomi(a)kvs.fi, 050 476 9977, Kvs-säätiö
viestintäpäällikkö Annu Griñan, annu.grinan(a)kvs.fi, 040 7594 532, Kvs-säätiö

 

Jaa artikkeli
Back to top