Skip to Content
Ajankohtaista

Jatkuva oppiminen esillä SuomiAreenassa

Julkaistu:

Opintokeskus Sivis ja Kvs-säätiö nostavat jatkuvan oppimisen ja koulutuksen kasautumisen keskusteluun SuomiAreena-tapahtumassa heinäkuussa.

Koulutus kasaantuu pienelle joukolle kansalaisia, eikä kaikilla aikuisilla ole työllistymiseen ja merkityksellisen elämään tarvittavia luku-, numero- ja digitaitoja.

Miten saamme kaikki pidettyä mukana jatkuvassa oppimisessa? Miksi jatkuva oppiminen on tärkeää juuri nyt? Entä miten vapaa sivistystyö ja kansalaisjärjestöt edistävät elinikäistä oppimista?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Porissa 14.7. klo 13 Siviksen ja Kvs-säätiön keskustelussa Jatkuva oppiminen – miten saamme kaikki mukaan?

Jatkuvasta oppimisesta keskustelevat psykologi, filosofian tohtori Pekka Sauri, europarlamentaarikko ja Marttaliiton puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen, työelämäkehittäjä Kaisa Välivehmas ja erityisasiantuntija Krista Paavola Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksesta. Puhetta johtavat Opintokeskus Siviksen toiminnanjohtaja Marita Salo ja Kvs-säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi.

Oppiminen auttaa luovimaan muuttavassa maailmassa

”Jatkuva oppiminen on tärkeää toisaalta viestintäalustojen nopean kehityksen, toisaalta eliniänodotuksen pitenemisen vuoksi”, arvioi Pekka Sauri.

”Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan ennen. Tiedon määrä moninkertaistuu kiihtyvällä tahdilla. Käsityksemme systeemien toiminnasta myös muuttuvat. Vain elinikäinen, jatkuva oppiminen auttaa meitä globaalien haasteiden ratkaisussa ja uusimman tiedon sekä ymmärryksen hyväksikäytössä”, toteaa puolestaan Sirpa Pietikäinen.

Krista Paavola ja Kaisa Välivehmas nostavat esiin työelämän muutokset ja niiden tuomat vaatimukset osaamiselle.

”Työtehtävät ja työssä tarvittava osaaminen muuttuvat yhä nopeammin ja nämä muutokset koskevat kaikkia toimialoja. Jatkuva oppiminen koskettaa siten kaikkia ammattiryhmiä. Työstä toiseen siirtyminen edellyttää, että osaamista on kehitetty koko työuran ajan”, Paavola sanoo.

”Työtä tehdään entistä enemmän ajasta ja paikasta riippumatta sekä hanke- ja projektimuotoisesti kaikilla toimialoilla ja sektoreilla”, muistuttaa Välivehmas.

Kaikkien-malli kannustaa itsensä kehittämiseen

Sivis ja Kvs-säätiö tukevat järjestöjä ja vapaan sivistystyön oppilaitoksia elinikäisen oppimisen toteuttamisessa. Nyt ne tarjoavat kaikkien järjestöjen ja jatkuvan oppimisen koulutustoimijoiden käyttöön erinomaiseksi koulutustyökaluksi todetun Kaikkien-mallin.

”Kaikkien-mallin tavoitteena on innostaa kaikki oman osaamisen kehittämiseen. Malli luo todistetusti vaikuttavan ensiaskeleen jatkuvan oppimisen polulla. Me olemme iloisia, että olemme saaneet olla mallia kehittämässä ja nyt myös käyttämässä”, toteaa Kvs-säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi.

”Haluamme myös nostaa esiin vapaa-ajalla oppimisen merkityksen. Järjestöillä ja vapaalla sivistystyöllä on keskeinen rooli elämän varrella tapahtuvassa oppimisessa ja Kaikkien-malli on mitä mainioin työkalu elinikäisen oppimisen toteuttamiseen. Haastammekin nyt kaikki järjestöt ja jatkuvan oppimisen koulutustoimijat mukaan kokeilemaan Kaikkien-mallia”, sanoo Siviksen toiminnanjohtaja Marita Salo.

Jatkuva oppiminen – miten saamme kaikki mukaan? -keskustelu käydään Porissa SuomiAreenan BEPOP-lavalla 14.7. klo 13–13.45.

Tapahtumaa voi seurata suorana myös MTV Katsomosta (mtv.fi sekä MTV Katsomo-sovellus). Lisäksi keskustelu on mahdollisuus katsoa myöhemmin tallenteena. Yleisö pääsee osallistumaan keskusteluun sosiaalisen median kanavissa tunnuksin #SuomiAreena, #JatkuvaOppiminen, #KaikkienMalli, #järjestötyö #vapaasivistystyö @sivisnyt, @KVS_fi

SuomiAreena 11.–15.7.2022 

  • Suomen suurin yhteiskunnallinen festivaali SuomiAreena järjestetään Porissa heinäkuun toisella viikolla.
  • Festivaaliohjelman teemat ovat syntyneet ohjelmassa mukana olevien organisaatioiden esiin nostamista teoista ja aiheista, jotka puhuttavat yhteiskunnassa juuri nyt.
  • Keskusteluissa on mukana muun muassa politiikan päättäjiä, kansalaisvaikuttajia, yrittäjiä, opiskelijoita, kokemusasiantuntijoita, taiteilijoita, urheilijoita, oppilaitoksia ja järjestöjä.
  • Katso festivaaliohjelma.

Opintokeskus Sivis
Opintokeskus Sivis on valtakunnallinen järjestöjen oppilaitos, joka toteuttaa, tutkii, kehittää, ohjaa ja tukee järjestöllistä koulutusta. Sivis edistää elinikäistä oppimista, aktiivista kansalaisuutta, kestävää elämää ja sivistystä sekä tukee vapaaehtoistyötä yhteistyössä 78 valtakunnallisen jäsenjärjestönsä kanssa.
Ok-sivis.fi

Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.)
Kvs-säätiö on maan vanhin, sitoutumaton sivistyssäätiö, jonka tarkoituksena on sivistystyön ja aikuiskasvatuksen edistäminen. Kvs-säätiön visiona on yhteiskunta, jonka perusta on arkisivistys. Säätiö toimii vapaan sivistystyön ja elinikäisen oppimisen asiantuntijana ja sivistyksen pelottomana puolustajana. Säätiön ydinosaamista ovat oppiminen, innovaatiot ja vaikuttaminen.
Kvs.fi

 

Jaa artikkeli
Back to top