Skip to Content

Tiedejulkaisujen lukupiiri avaa näkymiä nuorten elämään tutkimustiedon pohjalta.

Ajankohtaista

Kotimaisten tiedelehtien lukupiiri avaa näkymiä nuoruuteen  – ilmoittaudu mukaan nyt

Kirjoittajat: Terhi Kouvo Julkaistu:

Tiedejulkaisujen lukupiiri avaa näkymiä nuorten elämään tutkimustiedon pohjalta.

Ympäristöahdistuksesta ympäristöaktivismiin. Haasteet, unelmat ja hyvä elämä. Virtuaaliset maailmamme.  Tiedelehtien lukupiiri pureutuu kevään mittaan nuorten elämään tutkimustiedon pohjalta, ajankohtaisten teemojen kautta.

”Nuoriso tutkimuksen kuvassa” -lukupiiri on tarkoitettu tutkimustiedosta kiinnostuneille ja sitä työssään tai opinnoissaan tarvitseville: tutkijoille, opiskelijoille, toimittajille ja tiedejulkaisujen tekijöille. Se kokoontuu verkossa kerran kuussa helmikuusta toukokuuhun.

Ensimmäisessä tapaamisessa 13. helmikuuta Mari Käyhkö ja Päivi Armila puhuvat syrjäseudun nuorten elämän haasteista, ja Anne Airaksinen kertoo herkkyydestä supervoimana ja taakkana. Voit kuunnella lukupiirin alustukset Politiikasta-lehden podcastina.

Keskustelutilanteen turvallisuutta ja luottamuksellisuutta vaaliaksemme lukupiiriin mahtuu kerralla 30 osallistujaa. Pääset mukaan ilmoittautumalla tästä linkistä. 

Tutkimustieto kuuluu kaikille

”Haluamme viestiä, että tutkimustieto kuuluu kaikille ja siitä voi keskustella, vaikka ei itse tekisi tutkimusta. Näin vahvistetaan kansalaisten tiedepääomaa, jota tarvitaan erityisesti disinformaation aikana”, aloitteen tehneen Aikuiskasvatuksen päätoimittaja Ulpukka Isopahkala-Bouret sanoo.

Lukupiirin toteuttaa  joukko sisältöjään avoimesti verkossa jakavaa julkaisua. Mukana ovat vertaisarvioidut Aikuiskasvatus, Alue & Ympäristö, Kulttuurintutkimus ja Nuorisotutkimus sekä tutkimusta yleistajuistavat Versus-lehti ja  Politiikasta-verkkolehti, joka tuottaa podcastin.

Tiedepääoma vahvistuu dialogissa

Alue & Ympäristön toinen päätoimittaja Minna Santaoja toivoo mukaan erityisesti nuorten parissa työskenteleviä, kuten opettajia. He voivat omissa oppiaineiseen käsitellä nuorten osallisuutta, yhteiskunnan rakenteita ja ympäristöongelmia koskevia asioita.

”Päättäjät kutsumme mukaan, koska he ovat osaltaan luomassa rakenteita, joissa nuorten ääni kuuluu. Ja tietenkin mielellään nuoria itseään toivomme lukupiiriin puhumaan omista kokemuksistaan”, hän sanoo.

Podcastia voi käyttää opetuksessa

Monitieteinen lukupiiri tiivistää kotimaisten tiedejulkaisujen yhteistyötä saattamalla eri tieteenalojen julkaisujen tekijöitä dialogiin käytännön toiminnassa.

”Kunkin lukupiirin alustuksesta tuotettava podcast mahdollistaa lukupiiriin liittymisen ajasta tai paikasta riippumatta, tai alustusten käytön opetuksen tukena: voisiko lukupiirin osallistumisella esimerkiksi korvata jonkin opintosuorituksen?” podcastin tuottaja Mikko Poutanen sanoo.

Käytännön ja akateemisen yhteisön välinen dialogi vahvistuu tiedetekstejä yhdessä lukemalla ja niistä keskustelemalla.  Kukin julkaisu tuo lukupiiriin oman tieteenalansa näkökulman. Kattoteema, nuoriso,  kytkee teksteistä nousevat teemat, kuten ympäristökysymykset tai identiteettipohdiskelut, laajoihin yhteiskunnallisiin keskusteluihin.

”Odotamme suoraa ja avointa keskustelua hyvässä hengessä, lisääntyvää ymmärrystä nuorten maailmasta, iloista ja suruista, tässä ajassa”, Minna Santaoja pukee työryhmän toiveet.

Kuva: Helena Lopes / Unsplash

Lisätiedot

Nuoriso tutkimuksen kuvassa

- on kotimaisten tiedejulkaisujen hanke, jota koordinoi Kvs-säätiö
- kokoontuu verkossa neljä kertaa kevään aikana
- on maksuton, mutta vaatii ilmoittautumisen
- kuuluu Sivistyksen teemavuoden ohjelmaan
- toteutetaan Suomen tiedekustantajien liiton apurahalla, joka rahoitetaan tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä tiedejulkaisujen käyttökorvauksilla
- löytyy somesta: #NuorisoTutkimuksenKuvassa #sivistys2024

Siirry Sivistyksen teemavuoden sivuille
Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Terhi Kouvo Toimituspäällikkö | Managing Editor +358 400 396 437 terhi.kouvo@kvs.fi
Back to top