Skip to Content
Ajankohtaista

Kuopiolaisen verkko-opo Minna Myllymäen oppilaat asuvat ympäri maailmaa

Julkaistu:

Kun opinto-ohjaaja on Suomessa ja oppilas asuu Kiinassa, Malediiveilla tai Espanjassa, miten ohjaus onnistuu?

Kuopion Saaristokaupungissa kotitoimistossaan työskentelevä opinto-ohjaaja Minna Myllymäki tietää, että sujuvasti. Hän tavoittaa Savosta käsin oppilaansa ympäri maailmaa ja ohjaa heidän opiskeluaan päivittäin etäyhteyden kautta.

Myllymäen työpaikka on Etäkoulu Kulkuri eli ulkomailla asuvan oppilaan etäkoulu, jossa lapsi oppii suomen kieltä ja suomeksi. Koulun toimisto on Helsingissä, mutta sekä oppilaat että opettajat eri aikavyöhykkeillä kaikkialla maailmassa.

Parhaillaan verkkokoulussa opiskelee lähes 400 oppilasta.

Ulkomailla tukea tarvitaan erityisen paljon

Minna Myllymäki on kehittänyt Kulkuriin verkko-ohjausta hieman yli vuoden ajan, ja tulokset näkyvät.

Hän on luonut uudenlaisia työkaluja opiskelun suunnitteluun ja järjestänyt oppilaille ja vanhemmille infowebinaareja, joissa kerrotaan verkko-opiskelusta, yhteishausta ja päättöarvioinnista.

Tarvittaessa Kulkurissa voi opiskella kaikkia peruskoulun aineita päättöluokkaan saakka. Päättötodistus on mahdollista saada Kulkurin yhteistyökoulun, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun kautta.

Henkilökohtaisissa verkkotapaamisissa Myllymäki keskustelee oppilaiden kanssa opiskelun haasteista ja tulevaisuuden suunnitelmista, aivan kuten missä tahansa koulussa.

Kun ulkomailla asuva lapsi opiskelee peruskoulun oppiaineita etänä, ohjausta ja tukea tarvitaan erityisen paljon.

Lähiohjaaja, usein lapsen vanhempi, ohjaa lapsen opintoja asuinmaassa. Opinto-ohjaaja tukee lähiohjaajan työtä ja opiskelujen sujumista verkon välityksellä. Etänä opiskeleminen vaatii oppilaalta paljon itseohjautuvuutta, aikaa ja paneutumista, mutta on tehokasta ja palkitsevaa, kunhan tuki on kunnossa.

Tarkoituksena on tehdä esimerkiksi suomalaiseen kouluun paluu mahdollisimman helpoksi. 

Verkko-opetukseen pääsee tutustumaan ti 11. kesäkuuta 

Kulkurin verkko-opetukseen pääsee tutustumaan ti 11. kesäkuuta klo 13–16, kun verkkokoulu avaa digiovensa Helsingin keskustakirjasto Oodin Maijansalissa. Tapahtumaan voi osallistua myös etänä. Tilaisuus striimataan klo 13–14.30 ja klo 15–16 osoitteessa: http://bit.ly/digiovet.

Avoimissa ovissa tuuletetaan etäopetukseen liittyviä ennakkoluuloja ja tutustutaan ulkomailla asuvien oppilaiden verkkokoulun maailmaan. Tapahtuman juontaa Ylen toimittaja Hanna Visala.

Paneelikeskusteluissa pohditaan peruskoulun verkko-opetuksen tarvetta ja mahdollisuuksia myös Suomessa sekä äidinkielen merkitystä meillä ja maailmalla.

Mukana keskustelemassa ovat Minna Myllymäen lisäksi muun muassa saamen kielen etäopetushankkeen ja Otavian Nettilukion edustajat.

Kansanvalistusseurassa toimiva Etäkoulu Kulkuri on kehittänyt perusopetusikäisten verkko-opetusta vuodesta 2000. 

Lisätietoja:

Opinto-ohjaaja Minna Myllymäki, Kuopio minna.myllymaki@kvs.fi, +358 50 514 3713

Koulunjohtaja Tuija Tammelander, Helsinki tuija.tammelander@kvs.fi, +358 50 383 3969

Jaa artikkeli
Back to top