Skip to Content
Ajankohtaista

Kvs-säätiö myönsi apurahoja kahdesta lahjarahastostaan muun muassa korona-ajasta toipumiseen, oppivelvollisuuden väliinputoajille ja harrastustoiminnan elpymiseen

Julkaistu:

Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.) jakoi vuoden 2021 haussa avustuksia ja stipendejä yhteensä 20 000 euroa kahdesta lahjarahastostaan.

Valinnan apurahojen myönnöstä teki säätiön hallitus 20. syyskuuta. Avustukset ovat toiminnallisia apurahoja, ja jaettavien yksittäisten stipendien määrä voi olla 200–2 000 euroa.

Hakemusten teemat heijastavat yhteiskunnassa meneillään olevia muutoksia, eikä kuluva vuosi ole poikkeus. Etenkin opettajien digitaitoihin liittyviä hakemuksia oli joukossa useita.

‒  Olemme iloisia, että myöntämämme apurahat tukevat korona-ajan esille nostamia digitaitojen kehittämistarvetta. Nyt myös harrastustoiminta on elpymässä, ja apurahoilla on voitu tukea lasten ja nuorten ohjaamista uusiin harrastuksiin, sanoo säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi.

Lisäksi oppivelvollisuuden nosto 18 ikävuoteen näkyi hakemusten määrissä.

‒  Moni nuori on jäänyt tässä maksuttomuudessa väliinputoajaksi. Joukossa oli esimerkiksi lukiolaisia, jotka hakivat tukea opintojensa loppuun saattamiseen.

Tukea lähtötasoonsa nähden menestyneille oppilaille 

Kvs hallinnoi kahta, perinteikästä lahjarahastoa.

Aarno ja Lydia Saarensivun rahastosta myönnetään avustusta perusopetuksen opettajien ammatilliseen täydennyskoulutukseen kotimaassa ja ulkomailla. Rahasto on Saarensivun vuonna 1961 antaman testamenttilahjoituksen pohjalle perustettu sidottu rahasto.

Vuonna 2021 Saarensivun rahastosta myönnetään avustusta muun muassa seuraaviin teemoihin:

 • ammatillinen erityispedagogiikan täydennyskoulutus
 • ammatillinen pätevöityminen
 • digitalisaation ja koulutusteknologian opinnot
 • digitaaliseen opetukseen erikoistuminen.

Lisäksi jaettiin stipendejä lähtötasoonsa nähden menestyneille oppilaille sekä harrastustoimintaan. Säätiö myönsi apurahan esimerkiksi koulukiusatun nuoren kannustamiseksi peruskoulun jälkeisiin opintoihin.

Lyyli Henrikssonin rahastosta jaetaan avustuksia jatko-opintoihin. Se on vuonna 1974 Henrikssonin antaman testamenttilahjoituksen pohjalle perustettu sidottu rahasto.

Vuonna 2021 rahastosta myönnetään avustusta muun muassa seuraaviin teemoihin:

 • opiskelusta aiheutuviin matka-, oppikirja- ja opiskelumateriaalikustannuksiin
 • vaihto-opintoihin
 • kaksoistutkinnon suorittamiseen.

Näin apurahaa myönnettiin

 • Säätiön hallitus päättää vuosittain rahastoistaan jaettavien summien suuruuden.
 • Hakuaika vuonna 2021 oli 14. toukokuuta – 31. heinäkuuta.
 • Päätöksen avustusten jaosta teki säätiön hallitus kokouksessaan 20. syyskuuta.
 • Avustukset jaetaan lokakuun loppuun mennessä.
 • Apurahan hakija voi asua Suomessa tai ulkomailla.

Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.) on sitoutumaton sivistyssäätiö ja arkisivistyksen ajatuspaja. Maan vanhin sivistyssäätiö on perustettu vuonna 1874.

Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Lauri Tuomi, 050 47 69 977, lauri.tuomi(a)kvs.fi

Jaa artikkeli
Back to top