Yhteiset juuret, yhteinen tulevaisuus – Pohjoismainen verkosto päivittää arvokasta sivistysperintöä
Julkaistu:Käynnisteillä oleva pohjoismainen verkosto yhdistää voimat sivistyksen puolesta. Tavoitteena on syventää ymmärrystä Pohjoismaiden sivistys- ja koulutusperinnöstä sekä sen merkityksestä muuttuvassa maailmassa.
Verkosto pyrkii vahvistamaan pohjoismaisia sivistysarvoja lisäämällä tietoa sivistyksen historiasta ja nykyhaasteista. Verkosto myös levittää pohjoismaisen sivistyksen periaatteita ja menetelmiä kasvattajille ja päätöksentekijöille ympäri maailmaa.
Nordiskt Sivistys Netverkið on syntynyt yhteispohjoismaisena aloitteena. Perustajiin kuuluva tanskalainen tietokirjailija, taloustieteilijä ja futuristi Lene Rachel Andersen on tutkinut pohjoismaisen kansansivistyksen perinnettä sadan vuoden ajalta.
Sen keskeinen osa on folkbildning-ajattelu, joka korostaa laaja-alaisesti sivistystä ja yksikön henkistä kehitystä. Näkökulma ei rajoitu pelkästään tietyn ammattialan osaamiseen, vaan sisältää myös moraalisen, emotionaalisen ja sosiaalisen kasvun sekä sivistyksen yhteiskunnalliset merkitykset.
Andersenin mukaan bildning on edistänyt Pohjoismaiden kehittymistä nykyisiksi hyvinvointivaltioiksi.
Demokratia rakentuu sivistykselle
2000-luvun alkupuoli on ollut monessa suhteessa murrosaikaa, joka on merkinnyt koulutukselle ja sivistyksen puolustamiselle sekä mahdollisuuksia että riskejä. Esimerkiksi valheiden levittäminen ja manipulointi on aiempaa helpompaa digitaalisessa ympäristössä, erityisesti epädemokraattisissa maissa.
”Kuka lopulta omistaa datan, seuraa toimintaamme ja tietää mitä teemme tai ostamme? Meidän on ymmärrettävä näitä asioita, jotta voimme hallita teknologiaa ja vaikuttaa siihen, että sitä säädellään riittävällä lainsäädännöllä. Koulutus on tässä avainasemassa.”
Andersen kysyy, ovatko ihmiset emotionaalisesti kypsiä ja valistuneita käsittelemään poliittista vapautta, toimimaan demokratian puolesta ja hyväksymään myös siihen kuuluvat velvoitteet.
Pohjoismainen sivistyksen perintö on hänen mukaansa antanut tähän hyvät eväät. Se heijastuu vahvana kansalaisyhteiskuntana ja vilkkaana yhdistystoimintana.
Yhteisiä foorumeita tarvitaan
Nordic Bildung Network – Nordiskt Sivistys Netverkið toimii projektipohjaisesti sivistys- ja opetusalan ammattilaisten yhteisönä. Se kokoaa yhteen pohjoismaisia opettajia, tutkijoita ja muita sivistys-, kasvatus- ja opetusalan ammattilaisia sekä vapaaehtoisia.
Verkoston perustajiin kuuluva Kvs-säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi kertoo, että Pohjoismailla on jo pitkään ollut koulutus- ja sivistyssektoreilla yhteistyötä. Laajaa, eri sektoreita ylittävää, verkostoa ei kuitenkaan ole ollut.
Sivistystoimijat ovat hänen mukaansa uusien haasteiden edessä.
”Pohjoismaat säästävät koulutuksesta tasapainottaakseen talouttaan, Euroopassa käytävä sota, diktatuurien nousu, laitaoikeiston vahvistuminen Euroopan unionissa ja ilmastonmuutos kuuluvat asioihin, jotka haastavat meitä Pohjoismaissa.”
Tuomi korostaa, että yhteisiä foorumeita sivistyksen pelottomaan puolustamiseen tarvitaan.
Sivistyksen teemavuosi innoitti
Suomessa vietetään tänä vuonna opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämää Sivistyksen teemavuotta, jota Kvs-säätiö koordinoi. Lauri Tuomen mukaan Sivistyksen teemavuosi on toiminut pohjoismaisen verkoston innoittajana.
”Meillä saattaa tulevaisuudessa olla yhteispohjoismainen sivistysviikko tai jopa vuosi”.
Sivistysverkoston ensimmäinen tapaaminen oli Helsingissä kesäkuussa. Yhteistyön suuntaviivoja hahmotettiin verkkotapaamisessa 10. lokakuuta.
Verkoston käytännön asioista vastaa tällä hetkellä Nordic Bildung -järjestö. Jatkossa toimintamalli – kuten virallisen järjestön perustaminen – rakennetaan jäsenistön tarpeiden ja näkemysten mukaisesti.
Laaja kysely Pohjoismaihin
Jotta pohjoismaista koulutusajattelua ja sen nykytilaa voidaan ymmärtää paremmin, sitä aiotaan valaista laajalla tutkimuksella. Kyselyyn on tarkoitus saada 4000–5000 vastaajaa Pohjoismaista.
”Ajatuksena on myös päivittää ymmärrystä siitä, millaista koulutuksen pitäisi nykypäivänä olla ja millaisille perusnormeille ja arvoille sitä rakennetaan”, kertoo Nordic Bildungin hallitukseen kuuluva tanskalainen Kim Hjerrild.
Kyselyllä on tarkoitus selvittää, miten opettajat, tutkijat ja pedagogit näkevät pohjoismaisen koulutusperinteen merkityksen ja kuinka he pystyvät soveltamaan sitä omassa työssään.
Samalla halutaan valottaa koulutusalan kohtaamia haasteita. Niitä ovat muun muassa leikkaukset rahoituksesta, opettajien kokema stressi ja sen aiheuttamat alanvaihdot sekä vaikeudet rekrytoida uusia opettajia.
Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.) on sivistyssäätiö, jonka tarkoituksena on sivistystyön, aikuiskasvatuksen ja elinikäisen oppimisen edistäminen. Kvs on perustettu vuonna 1874, ja se on maamme vanhin sitoutumaton sivistyssäätiö.
Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Lauri Tuomi, Kvs-säätiö, lauri.tuomi(a)kvs.fi, +358 50 47 69 977
Viestintäpäällikkö Elina Heiskanen, Kvs-säätiö, elina.heiskanen(a)kvs.fi, +358 40 75 94 532