Skip to Content
Ajankohtaista

Säästöt vaarantavat kansanopistotyön

Julkaistu:

Kansanopistoihin kohdistuvat säästötoimet voivat vaarantaa kansalaisyhteiskunnan rakentamisen ja yhteiskuntatakuun toteuttamisen, varoittavat kansanopistojen rehtorit.

Joukko rehtoreita vetosi eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostoon vapaan sivistystyön leikkausten kohtuullistamiseksi. Vetoomuksen allekirjoitti 11 kansanopiston rehtoria eri puolilta Suomea.

”Emme nyt vastusta ainoastaan säästöjä vaan myös niiden takana piilevää ajatusta opistokentän huomattavasta supistamisesta markkinamenetelmin”, Lahden kansanopiston rehtori Ville Marjomäki sanoo.

Valtio ilmoitti kansanopistoihin kohdistuvista leikkauksista syksyllä 2011. Ne pantiin toimeen saman työvuoden aikana kesken lukukauden vuodesta 2012 alkaen. Rehtoreiden mielestä aikaa leikkausten ennakointiin ja niihin sopeutumiseen jäi liian vähän. Nopealla aikataululla tehdyt suuret säästöt romahduttivat monen opiston käyttötalouden ja vaaransivat opintomaksuja maksavien kokoaikaisten opiskelijoiden oikeusturvan.

Valtio maksaa takautuvasti

Kansanopistot saavat valtionosuutensa aiempien suoritteidensa perusteella, joten säästöt kohdistuvat vuoden – kahden takaisiin suoritteisiin. Leikkaukset myös pienentävät kansanopistojen suoritteita kuluvana ja ensi vuonna. Rehtoreista se on uhka nuorisotakuulle, jonka toteuttamisessa ovat mukana.

Kansanopistojen johtajat ehdottavat, että kolmen vuoden aikana toteutettavia kansanopistojen vapaan sivistystyön leikkauksia kohtuullistetaan ja vapaan sivistystyön lain rahoituksen säädöksiä uudistetaan. Samalla he ilmaisevat ymmärtävänsä valtion julkiseen talouteen kohdistamien säästöjen tarpeellisuuden ja valmiutensa yhteisiin talkoisiin.

Yli miljoona

Vapaan sivistystyön tarkoituksena on lain mukaan järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta tukevaa koulutusta. Sen oppilaitoksia ovat kansalaisopistot, kansanopistot, kesäyliopistot, liikunnan koulutuskeskukset ja opintokeskukset. Vapaan sivistystyön eri oppilaitoksissa opiskelee vuosittain yli miljoona suomalaista.

Vetoomuksen allekirjoittivat Kankaanpään, Kymenlaakson, Otavan, Haapaveden, Länsi-Suomen, Lahden, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Oriveden ja Murikka Opiston sekä Västra Nylands folkhögskolan rehtorit.

 

Lisätiedot:

rehtori Ville Marjomäki, Lahden kansanopisto, puh. 050 559 3155.

rehtori, kansanopistoyhdistyksen puheenjohtaja Aki Ojakangas, Murikka-opisto, puh. 040 5066 582.

rehtori Kaisa Väyrynen, Oriveden opisto, puh. 0500 834 929.

 

Jaa artikkeli
Back to top