Kansanopistot haluavat toteuttaa nuorisotakuuseen sisältyvää koulutustakuuta. Jotta se onnistuu, kansanopistojen rahoitus on uudistettava.
Syrjäytymisen pysäyttämiseen tähtäävä nuorisotakuu on hallituksen kärkihanke, joka ensi vuonna käynnistyy täysimääräisenä noin 60 miljoonan euron vuosibudjetin turvin. Hankkeen toteuttamiseen osallistuvat kansanopistot. Niillä on runsaasti kohderyhmää palvelevaa nivelvaiheiden koulutusta.
Nivelvaiheen koulutusta tarvitaan
Suomessa on ilman työtä ja koulutusta arviolta 40 000 nuorta, joista yli puolet on tilastojen ulkopuolella. Heidät nuorisotakuulla halutaan tavoittaa. Painetta nivelvaiheiden koulutuksiin lisää Tilastokeskuksen tuore tieto: jatkopaikan saaminen peruskoulun ja lukion jälkeen on yhä hankalampaa.
Kansanopistoissa kuitenkin pelätään, että valtion säästökuuri romuttaa mahdollisuudet tavoittaa nuorisotakuun kohderyhmä. Opistot kärsivät yhä vuoden takaisista, lukukauden keskelle osuneista budjettileikkauksista. Vuoden mittaan valtio on leikannut yli kymmeneksen kansanopistojen perusvaltionosuuksista. Syksyllä se jäädytti indeksikorotukset vuoden 2015 loppuun saakka.
— Kenttä on todella pettynyt valtiovallan toimiin, joilla nuoret joutuvat tasapainottamaan valtiontaloutta, kommentoi Metallityöväen Murikka-opiston rehtori Aki Ojakangas. Hän on edunvalvojajärjestön, Suomen Kansanopistoyhdistyksen uusi puheenjohtaja.
Taideopetuksestaan tunnetun Oriveden Opiston rehtori Kaisa Väyrynen on samaa mieltä.
— Mikäli nollasummapeli leikkauksineen jatkuu, koulutustakuu tai perusrahoitus romuttuvat, hän arvioi.
Oriveden Opisto on juuri päättänyt yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskivat 20 henkeä. Aiemmin syksyllä vastaavat neuvottelut käytiin ortodoksisessa Valamon opistossa.
Internaattiopetus käy kukkarolle
Kansanopistojen taloutta rasittavat isot, kunnostamista odottavat kiinteistöt. Oriveden Opistolla on tilaa noin 9 000 neliötä, kolminkertaisesti tarpeeseen nähden. Kuluvana vuonna kiinteistöön menee 700 000 euroa.
— Ylläpitäjät tarvitsevat tuekseen valtion yhä pienenevän rahoituksen rinnalle tehokkaasti käytettyjä neliöitä ja opisto sijaintipaikkakuntansa tukea. Muuten toimintaedellytykset kuihtuvat, sanoo opistoa ylläpitävän Kansanvalistusseuran toiminnanjohtaja Tapio Kujala.
Hän saa tukea Aki Ojakankaalta: lain vaatimus internaattimuodosta on kohtuuton kansanopistojen kukkarolle.
— Kansanopistot ovat kokonaisvaltaisia oppimisympäristöjä, joissa myös asutaan. Ne kamppailevat kiinteistöjensä kanssa, joiden kustannukset kasvavat samaan aikaan kun kuin tulopuolen valtionosuus laskee, Ojakangas tulkitsee.
Rahoitukseen täysremontti
Koulutustakuu takaa jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan. Ensi syksyn toisen asteen koulutuksen yhteishaussa kansanopiston pitkästä linjasta ja kymppiluokasta saa ensimmäistä kertaa lisäpisteitä. Uudistuksen odotetaan lisäävän kansanopistokoulutuksen kysyntää nivelvaiheissa.
Kysynnän lisääntyminen ei silti ratkaise resurssiongelmaa. Kansanopistot vaativat rahoituksen peruskorjausta.
— Ministeriön tulisi käynnistää kansanopistojen rahoitusta koskevan lainsäädännön uudistus jälkikäteisestä kompensaatiosta tuloksentekoa tukevaan malliin. Selkeä, opiskelijaviikkoihin kytkeytyvä perusrahoitus on pitkäjänteisen toiminnan perusta, ja sen ennalta arvaamattomat leikkaukset vaarantavat, puheenjohtaja Ojakangas linjaa.
Edunvalvoja lobbaa aktiivisesti koulutuksen päättäjiä ja viranomaisia. Marraskuussa Suomen Kansanopistoyhdistys esitti koulutustakuuta koulutusjärjestelmän pysyväksi osaksi ja vaati tarkoitusta varten kansanopistojen ensi vuoden budjettiin puolentoista miljoonan euron korotusta. Niille on budjetoitu 48,7 miljoonaa euroa valtionosuuksina.
Oriveden Opistoa ylläpitävä Kansanvalistusseura kustantaa Sivistys-verkkolehteä, joka on vapaan sivistystyön ammattilehti. Toiminnanjohtaja Tapio Kujala on lehden päätoimittaja.
Lisää aiheesta:
- Kansanopistosta lisäpisteitä syksyn yhteishaussa
- Ammattikoulutuksen remontti tuntuu kansanopistoissa
- Valtion kulukuri ajoi Oriveden Opiston yt-neuvotteluihin
- Kansanopistot haluavat vakiinnuttaa koulutustakuun
- Nuorisotakuun termit haltuun
Lisätiedot: toimituspäällikkö Terhi Kouvo, terhi.kouvo@kvs.fi, 040 524 8798