Skip to Content
Ajankohtaista

Sivistyspalkinnon saanut Panu Pihkala: ympäristökeskustelun suunta käännettävä yksilöistä poliittiseen vaikuttamiseen

Julkaistu:

Kansanvalistusseuran sivistyspalkinnon saanut teologian tohtori ja ympäristötutkija Panu Pihkala kannustaa ihmisiä ilmastoaktivismiin.

– Aiemmin politiikka on voitu jättää pääsääntöisesti muille, mutta enää se ei ole mahdollista. Meidän on oltava aktiivisia sekä vaalien alla että vaalien välissä. Pelkästään yksilöt eivät voi ratkaista nykyisiä ongelmia, vaan tarvitaan poliittisia linjauksia.

Pihkala vastaanotti palkinnon Kansanvalistusseuran keskustelutilaisuudessa 16. marraskuuta, jossa muun muassa todettiin, ettei mikään ole vaikeampaa kuin aikuisten kouluttaminen ilmastokysymyksistä.

Pihkala ehdottaa ratkaisuksi vuorovaikutteisia tilanteita, joihin pitää sanan varsinaisessa merkityksessä mennä, liikkua paikasta toiseen.

– Esimerkiksi kävely ulkona tai siirtyminen uuteen paikkaan tukee ihmisten mahdollisuuksia käsitellä uutta tietoa ja vaikeaakin aihetta. Kaikki eivät lähde opistoihin, mutta oppimista voidaan järjestää vaihtoehtoisesti kirjastoissa, näyttelyissä tai luontokohteissa.

Puhetta ympäristöahdistuksesta

Panu Pihkala tunnetaan esimerkillisenä keskustelunherättäjänä, joka on onnistunut rikkomaan vaikenemisen kulttuuria Suomessa.

Hänen vuonna 2017 julkaisemansa Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (Kirjapaja) oli ensimmäinen suomalainen ympäristöahdistusta käsittelevä teos, jossa ihmisiä kannustetaan puhumaan ympäristökysymyksiin liittyvistä tuntemuksista.

Tutkija on tyytyväinen, että kansalaisvaikuttamista on nostettu julkisuudessa aiempaa enemmän esiin.

– Olen viime aikoina iloinnut siitä, että kuulen ympäristöasioista keskustelua esimerkiksi bussissa.

Lue Pihkalan blogista kolme ideaa sivistyspalkinnon kunniaksi.

Panu Pihkala

  • on teologian tohtori, ympäristötutkija, kirjailija ja kestävää kehitystä edistävä kansalaistoimija.
  • tunnetaan etenkin ympäristöahdistuksen tutkijana.
  • julkaisi teoksen Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (Kirjapaja) lokakuussa 2017.
  • toivoo, että kirjan luettuaan ihminen saa nimet tunteilleen ja aikamme ilmiöille, jotka liittyvät ympäristötuhoihin ja niiden uhkiin.

Lisätiedot:

toimitusjohtaja Pirkko RuuskanenParrukoski, 050 563 4671.

Kuva: Karoliina Knuuti, KVS.

Jaa artikkeli
Back to top