Skip to Content

Kuva: Satu Koivunen

Ajankohtaista

Sivistyspalkinto 2020: Harri Mantila

Julkaistu:

Kuva: Satu Koivunen

Sivistyspalkinto 2020 opettaja Harri Mantilalle sairaiden lasten etäopetuksen kehittämisestä

Kansanvalistusseuran (Kvs-säätiö) Sivistyspalkinnon 2020 saa opettaja Harri Mantila Kurittulan koulusta Maskusta. Hän on kehittänyt sairaan lapsen etäopetusta merkittävästi Suomessa.

Vuonna 2020 Suomessa vietetään etäopetuksen 100-vuotisjuhlavuotta.

Mantila palkitaan perjantaina 6. marraskuuta järjestettävässä #Etä100-juhlawebinaarissa, joka nostaa suomalaisen etäopetuksen parrasvaloihin. Webinaarin järjestävät suomalaisen etäopetuksen pioneeri Kvs-säätiö ja Opetushallitus.

Sivistyspalkinnon luovuttaa virtuaalisesti Kvs-säätiön valtuuskunnan puheenjohtaja, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen klo 14.15–14.25. Palkittavasta päätti Kvs:n hallitus 22. lokakuuta.

”Tänä vuonna säätiömme halusi palkita arkisivistyksen ruohonjuuritason toimijan, ja erityisesti etäopiskelun juhlavuoden teeman mukaisesti etäopetusta kehittäneen opettajan. Arkisivistys on toimintaa ja meistä jokainen voi vaikuttaa sivistysyhteiskunnan rakentamiseen”, sanoo toimitusjohtaja Lauri Tuomi.

Mantila on rohkaiseva ja innostava esimerkki

Harri Mantila sai kimmokkeen sairaan lapsen etäopetuksen kehittämiseen, kun hänen oman luokkansa oppilas sairastui vakavasti 2000-luvun alussa. Kotona tai sairaalassa eritysolosuhteissa olevalle oppilaalle rakennettiin etäyhteys, jonka välityksellä hän saattoi osallistua oman luokkansa opetukseen.

Mantila on levittänyt sairaan lapsen etäopetuskäytäntöjä valtakunnallisesti etäopetuksen kehittämishankkeissa ja -verkostoissa, viimeksi Tuettua verkko-opetusta erityistilanteissa eli Tuuve-hankkeessa yhdessä Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin ja Otavan Opiston kanssa. Hanketoiminnan avulla hän on auttanut yli 150 vastaavassa tilanteessa olevaa opettajaa, monia kouluja, oppilaita ja heidän perheitään etäopetuksen käytännön järjestelyissä.

Harri Mantila on rohkaiseva ja innostava esimerkki siitä, miten etäopetuksen avulla on voitu säilyttää poikkeuksellisissa tilanteissa elävien oppilaiden yhteys omaan luokkaansa, opettajaan ja luokkakavereihin, ja luoda heille inhimillinen oppimiskokemus.

Sairaanakin selviää koulusta -blogissaan Mantila kertoo:

”Konkreettinen esimerkki sairastuneen lapsen halusta pysyä yhteydessä kouluun on erään leukemiaan sairastuneen viidesluokkalaisen nuoren miehen toiminta. Perhe asui sopivan välimatkan päässä hoitavasta sairaalasta, joten heidän ei tarvinnut olla osastolla hoitojen ajan, vaan he kävivät aamulla sairaalassa saamassa tarvittavan lääkityksen. Tämän jälkeen he saivat palata kotiin. Kotiin päästyään hoidoista toipuva oppilas ei edes riisunut ulkovaatteitaan vaan riensi tietokoneelle ja avasi etäyhteyden kouluun. Säännöllinen yhteydenpito luokkaan oli hänelle näin tärkeää. Myös luokassa yhteyden avautumista odotettiin. Tätä voi etäyhteys olla parhaimmillaan.”

Kansanvalistusseuran palkintoa jaettu vuodesta 1974

Kansanvalistusseuran tavoitteena on yhteiskunta, jonka perusta on arkisivistys. Arkisivistys on yhdessä oppimista, jotta voimme pitää huolta ympäristöstä ja toisistamme. Harri Mantila on vienyt meitä askeleen kohti tavoitettamme.

Kansanvalistusseura jakaa vuosittaisen Sivistyspalkinnon ajankohtaiselle henkilölle, ryhmälle tai teolle, joka edistää sivistystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Sivistyksellä tarkoitamme empatiaa, suvaitsevaisuutta, vastuuta ympäristöstä ja maailmasta.

Sivistyspalkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015. Palkinto tunnettiin aiemmin Kansanvalistusseuran palkintona. Kansanvalistusseuran palkinto perustettiin vuonna 1974, kun seuran perustamisesta tuli kuluneeksi 100 vuotta. Palkinto on suomalaista nykytaidetta tai aineeton lahja.

Vuonna 2019 palkinnon sai 130-hanke, joka kannustaa kansalaisia Itämeren rantojen puhdistamiseen.

Harri Mantila, s. 1969

  • Koulutukseltaan luokanopettaja, työskennellyt Kurittulan koulussa Maskussa vuodesta 1997.
  • Aloittanut etäopetuksen kokeiluluontoisesti vuonna 2001, kun hänen oppilaansa sairastui vakavasti, kehittänyt opetusta läpi 2000-luvun.
  • Konsultoi opettajan työnsä ohella sairaalakouluja ja järjestöjä etäopetuksen järjestämisessä.
  • Mahdollistanut tähän mennessä yli 100 lapsen etäopetuksen poikkeustilanteessa.
  • ”Tavoitteeni on tehdä itseni tarpeettomaksi eli vakiinnuttaa etäopetus sekä teknisesti että välineellisesti osaksi normaalia toimintaa. Työhön kuuluu opettajien ja perheiden tukeminen.”

Kansanvalistusseura sr. (Kvs-säätiö) on sitoutumaton sivistyssäätiö ja arkisivistyksen ajatuspaja. Maan vanhin sivistyssäätiö on perustettu vuonna 1874.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Lauri Tuomi, Kansanvalistusseura, lauri.tuomi(a)kvs.fi, 050 476 9977
viestintäpäällikkö Annu Griñan, Kansanvalistusseura, annu.grinan(a)kvs.fi, 040 7594 532
opettaja Harri Mantila, 041 435 2245, harri.mantila(a)masku.fi

 

Jaa artikkeli
Back to top