Skip to Content
Ajankohtaista

Souli: Seniori haluaa oppia ja jakaa osaamistaan

Julkaistu:

Suomi on maailman nopeimmin ikääntyviä kansakuntia: nyt viidennes maan väestöstä on yli 65-vuotiaita, 15 vuoden kuluttua heitä on yli neljännes. Elinikäiselle oppimiselle se on haaste ja mahdollisuus.

Musiikkikasvatuksen tutkija Tuulikki Laes pitää tärkeänä, että ikääntyneillä on mahdollisuuksia tavoitteelliseen harrastamiseen ja oppimiseen.

− Kun ikääntyneet huomaavat edistyvänsä, saavat uusia kokemuksia ja pääsevät uusiin yhteisöihin ja toimintaan, se näkyy elämässä muutenkin. He voivat irtautua kaikista turhista ikää koskevista kulttuurisidonnaisuuksista ja normeista, yli 70-vuotiaiden Riskiryhmä-rockbändiä seurannut tutkija sanoo.

Tiedekeskus pestaa senioreita oppaiksi

Oppiminen jatkuu läpi elämän, vakuuttaa helsinkiläinen Pirkko Kiravuo, 80.

– Vauhti hidastuu, askel madaltuu, ja kaikki vaatii enemmän aikaa, mutta elämä antaa uusia haasteita kohdattavaksi. Realiteetit täytyy ottaa huomioon, mutta se ei estä sitä, että ei voisi mennä mukaan, hän toteaa.

Paraikaa Kiravuo kouluttautuu tiedekeskus Heurekan vuorovaikutusoppaaksi vanhenemisen taidosta kertovaan näyttelyyn. Ikätovereiden innosta jakaa kokemuksiaan kertoo se, että hakemuksia oppaan pestiin tuli pitkälti yli 500, joista koottiin 30 oppaan tiimi.

Mahdollisuus vaihtaa kokemuksia kaikenikäisten kanssa innostaa tulevaa opasta.

– Nuoret ovat innokkaita oppimaan uutta, mutta mahdollista sukupolvien kuilua on avattava niin, että kumpikin osapuoli kuuntelee toistaan. Meillä vanhoilla on taipumusta tuputtamiseen, emmekä malta kuunnella, opetustalan eri tehtävissä työskentellyt Kiravuo pohtii.

Elämänkokemus on ohjaajalle etu

Lääkärinä työuransa tehnyt Sirpa Jäppinen, 73, on puolestaan havainnut, että elämänkokemus on hyödyksi opetustyössä. Hän ohjaa senioritanssia Helsingin ruotsinkielisessä työväenopistossa, Arbiksessa.

− Jotkin iän tuomat rajoitukset ymmärtää vasta elämänkokemuksen myötä. Kun olen kontallani lattialla, ja puhelin soi, ymmärrän, että sieltä ei nousta hetkessä vastaamaan, eläkepäivillään tanssiin hurahtanut Jäppinen sanoo.

Souli on maksuton verkkomedia sille, jota kiinnostaa oppiminen työnä tai harrastuksena.

Taustoita tietosi ikäoppimisesta Soulin jutuilla: 

 Seuraa Soulia

Lisätiedot:

Jaa artikkeli
Back to top